Джерело: Львівська газета

Львів знову став знімальним майданчиком. Цього разу в місті знімають нову російську пригодницьку комедію “Шпигун нашого часу”. Львів стане Берліном...

У Львові перевиконали план щодо отримання коштів від “оренди” міста для кінозйомок (фото: Ольга Прімович-Грабар)

Фільм знімає московське ТзОВ “Свіжий вітер”. За сюжетом, дія відбувається в Берліні під час завершення Другої світової війни. Герої стрічки – російські розвідники Шура Осечкін і радистка Зіна – ведуть “невидиму війну” в тилу ворога.

Як розповіла “Газеті” директор картини Єлєна Васільєва, довго вибирали між Краковом, Калінінградом, Вроцлавом, Києвом і Львовом, проте надали перевагу саме нашому місту.

– Тут дуже гарно поєднуються старовина й сучасність. Це нагадало Берлін, якщо додати трохи декорацій, вийде схоже. Зокрема, в нас заплановано сцени на площі Ринок, вул. Варшавській, Друкарській, Листопадового Чину, Костюшка. До нас звернулося дуже багато молодих і старших людей, які прагнуть узяти участь у зйомках фільму. В масовки залучатимемо львів’ян, здебільшого у “воєнні” кадри – одягнемо їх у військову форму нацистів і червоноармійців. Атмосфера міста і його мешканці нам дуже сподобалися!

Також вона розповіла, що під час зйомок використають багато нацистської атрибутики, зокрема свастику, проте вивішувати нацистський прапор над ратушею не будуть. Окрім цього, пані Васільєва подякувала міській раді за співпрацю та допомогу, оскільки з отриманням відповідних дозволів не було жодних проблем. Тож практично весь фільм зніматимуть у Львові. Зйомки розпочали 14 липня, триватимуть вони до 5 вересня.

Завідувач сектора місцевих податків і регуляторної політики відділу місцевих податків, тарифів та цін управління економіки ЛМР Галина Заєць зазначила, що цього року Львів як декорацію кіношники використовують дуже активно.

– Усі пам’ятають, що в нас знімали “Повернення мушкетерів, або Скарби кардинала Мазаріні”, “Владику Андрея”, декілька кліпів, а тепер і “Шпигуна...” Ми вже перевиконали план щодо таких надходжень у бюджет міста. Зокрема, торік отримали лише 12 тис. грн., а цьогоріч, коли план становить 15 тис. грн., у бюджет надійшли 23 тис. грн. за проведення зйомок “Мушкетерів...” і 28 тис. грн. за “Шпигуна...” Щодо фільму “Владика Андрей”, то це було національне замовлення, тож із них зборів не здійснювали.

За даними мерії, година зйомок у Львові коштує 170 грн. Знімальна група підписала угоду на 169 годин. А от популяризувати Львів як кіномайданчик міська рада не має наміру, мовляв, місто настільки гарне, що ніякої реклами не потрібно.

Ірина Залецька