Західні ворота в Україну

Ви побували у столиці Києві і вважаєте , що вже все знаєте про Україну ? А ось і ні . Сприйняти і зрозуміти цю країну по - справжньому можна тільки побувавши в її західній секретній столиці ” – Львові .

Всього година літаком з Відня чи Берліна - і Ви вже у левовому місті . Тут ця благородна тварина у пошані . І першими , хто зустріне Вас у Львові , будуть скульптури сотень кам яних левів .

Львів дуже поетичне місто , оповите серпанком легенд . Вузькі середньовічні мощені бруківкою вулиці , різностильне архітектурне оздоблення усе збереглося у своєму первозданному вигляді . У давнину Львів був столицею потужної слов янської держави - Галицько - Волинського князівства . Перебування у складі Австро - Угорської імперії , а потім Польщі зробило свій внесок у формування неповторного образу міста . Проте , незважаючи на всі примхи історії , місто не втратило свого українського духу . І , дякувати Богу , на відміну від інших українських міст , тендітна архітектура Львова не постраждала від monstrosities радянських часів . Тож недарма центральну частину міста занесено до списку світового культурного надбання ЮНЕСКО . Адже в цьому музеї під відкритим небом можна годинами милуватись пам ятками різних епох , створених у сплетінні багатьох національних культурних традицій .

Невловима богемна аура міста завжди немов магнітом притягувала сюди нестандартні особистості . Серед них було і немало геніїв . Натхнення до творчості і наукової праці шукали у Львові польський поет Адам Міцкевич , український історик і філософ Михайло Грушевський , біолог - винахідник вакцини проти тифу Рудольф Вігель , класик єврейської літератури Шолом Алейхем , видатний письменник - фантаст ХХ століття Станіслав Лем та багато інших . Кажуть , саме за чашкою ароматної львівської кави до них найчастіше навідувалися музи і в голові народжувалися нові ідеї .

Можливо , Вам теж варто спробувати ? Хтозна , раптом саме від навіювання старого міста нестандартне рішення прийде і до Вас .

Завітавши до міста Лева , кожен знайде щось собі до душі ...


Прогулянка у Середні Віки




Розпочніть свою прогулянку старовинним Львовом з панорами міста , що відкривається з гори Високий Замок . Роздивіться багатство архітектури міста , в якій , мов у дзеркалі , відображені майже всі стилістичні напрями європейського мистецтва ХІІІ -ХХ ст . Пройдіться алеєю затишного Стрийського парку . Огляньте каплицю Боїмів , що за архітектурою та різьбою не має аналогів у Східній Європі . Зазирніть у італійський дворик , прогуляйтеся колоритними вірменським та єврейським кварталом . Самі назви вулиць , як то Вірменська , Єврейська чи Сербська , й досі нагадують про те , що етнічні спільноти українців та греків , німців та сербів , євреїв , італійців та поляків , шотландців , татар , угорців об ’єдналися , перетворивши середньовічний Львів на справжній “Вавилон ”.

Не пропустіть Площу Ринок , що у самому серці міста . Разом з Ратушею вона утворює один з кращих його архітектурних ансамблів . На вузьких вулицях навколо Площі Ринок колись знаходилися майстерні львівських друкарів , аптекарів та знавців різних ремесел .

Високий та Низький замки , вежі , рови , вали , брами , підземні ходи - усе свідчить про міцну оборонну систему середньовічного Львова , яка витримала чимало штурмів і облог . Ви зможете ознайомитися не тільки з фортифікацією середмістя , але й довколишніх монастирів та замків , що були важливою складовою захисту Львова . Дізнаєтеся про історію Підгорецького замку , неподалік якого у гетьманському заїзді свого часу зупинявся Оноре де Бальзак . Разом з двома іншими замками - Жовківським та Золочівським - він утворює львівську Золоту Підкову . Цікавою видасться поїздка і до Олеського замку , відомого як місце народження середньовічного польського короля Яна ІІІ Собєського .




Храми і монастирі Львова


Місто Лева стало домівкою для багатьох релігій. Впродовж століть православні тут мирно співіснували з католиками, а греко-католики привітно ставилися до іудеїв.

Мабуть, немає такого архітектурного стилю, який не можна було б вивчити на прикладі львівських храмів. В епоху середньовіччя вони були ще й центрами органної музики і органобудування, яким славився Львів наряду з такими містами як Краків, Варшава, Вільнюс. Ознайомтеся з духовною спадщиною міста Лева від княжих часів до сучасності.

Собор св. Юра (1744-1779 рр.)

Пл. Св. Юра, 5

Шедевр українського бароко, збудований на місці храму ХІV ст. стараннями митрополита А. Шептицького. Вважається символом єднання двох головних гілок християнства – православної та католицької, адже саме Західна Україна є батьківщиною греко-католицької церкви, заснованої у XVI ст. Найцінніша реліквія храму — Чудотворна Ікона Пречистої Діви Марії (XVII ст.). А фасад собору прикрашають фігури святих роботи львівського скульптора Йоанна Пінзеля. Він добре відомий у Європі як винахідник оригінальної техніки скульптури, за що його називають львівським Мікельанжело.

Кафедральний (Латинський) собор (1360-1480 рр.)

Пл.Кафедральна, 1

Форми собору строгі, величаві. В них гармонійно сплелися елементи готичного і барокового архітектурних стилів. Наріжний камінь костелу заклав у 1349 р. польський король Казимир Великий. Наприкінці XIX ст. за проектами художників Я. Матейка, Ю. Мегоффера, Т. Аксентовича були виготовлені вітражі, які органічно доповнили інтер'єр храму. Тепер тут Катедра Львівська обряду Латинського.

Церква св. Миколая (1264-1340 рр.)

Вул. Богдана Хмельницького, 28

Церква будувалася як родинна усипальниця галицьких князів і є найдавнішою пам’яткою архітектури міста.

Ансамбль споруд монастиря бернардинців

Соборна пл., 1-3

Ансамбль об’єднує Бернардинський костьол св. Андрія (1600-1630 рр.), монастирські будинки, дзвіниці, ротонду над криницею в оточенні оборонних мурів та декоративної колони. Тут усе нагадує про милосердних середньовічних монахів, котрі завжди опікувалися подорожуючими: надавали їм притулок, їжу та тепло.

Ансамбль монастиря домініканців

Вул. Ставропігійська, 1

Домініканський костьол архітектора Яна де Вітте – велична барокова споруда, інтер’єр якої прикрашають18 унікальних дерев’яних різьблених фігур святих домініканського ордену. До складу ансамблю входять монастир (XVI-XVII ст.) та дзвіниця. Нині в костьолі знаходиться музей історії релігії. Тут також розміщується культурно-мистецький центр "Дзига", який включає галерею сучасного мистецтва, акустичний концертний зал, магазин-салон, студію звукозапису. Якщо Вам пощастить, Ви зможете стати учасником однієї з творчих акцій центру, до яких залучаються митці не тільки України, а й багатьох країн світу.

Ансамбль Успенської церкви

Вул. Руська, 7 – вул. Підвальна, 9

Церква Успіння Богородиці (1591-1629 рр.), вежа-дзвіниця Корнякта, що стоїть в одному ряду з найкрасивішими спорудами Європи, і каплиця Трьох святителів є зразками мистецької досконалості у ренесансній архітектурі Львова, вдало поєднаними з місцевими традиціями будівництва.

Вірменський собор (1360-1370 рр.)

Вул. Вірменська. 7-13

Вірмени, що оселилися у Львові у ХІІІ ст., заснували цей собор, в якому поєдналися традиції національної вірменської та місцевої архітектури. Навпроти собору височить колона з фігурою св. Христофора, а поряд – палац вірменського архієпископа.





Місто-музей і місто музеїв


Якби стіни старого Львова могли говорити , вони б розказали чимало дивовижних історій . Та єдине , що їм вдається це дбайливо зберігати спогади минулих століть . Більш красномовні співбесідники - чисельні музеї та галереї міста . Адже вони говорять вічною мовою мистецтва . Самобутні мистецькі традиції тут гармонійно поєднуються із сучасною авангардною оригінальністю . Багатство і різноманіття львівських художніх колекцій

приємно здивують знавців .

Національний музей у Львові

Пр . Свободи , 20

Вул . Драгоманова , 42.

Музей засновано у 1905 р . Митрополитом Андрієм Шептицьким , котрий є визначною постаттю в українській історії . Шептицький був не тільки одним з визначних екуменістів світу , які прагнули об єднання християнських церков . Митрополит також був великим меценатом українського мистецтва та книгодрукування . В музеї Ви познайомитеся , зокрема , з унікальною збіркою іконопису України XIV – XVIII ст . До Вашої уваги також стародавні рукописи , скульптура , живопис , гравюра , народне мистецтво .

Львівський історичний музей

пл . Ринок , 6

Один з найстаріших музеїв в Україні . Великі експозиції стародавнього світу та середніх віків . По - новому висвітлюються теми Київської Русі , Галицько - Волинської держави . Окремі пам ятки та колекції музею мають світове значення : рукописний Христинопільський Апостол ” ( ХІІ ст .), орден Андрія Первозванного , матеріали , що відтворюють життєвий шлях Шопена .

Музей " Арсенал "

вул . Підвальна , 5

Єдиний в Україні музей зброї . Колекція Крилатих гусар ” XVI ст . – одна з найбагатших у Європі . Арсенал експонує величезну колекцію старовинної холодної , вогнестрільної зброї та гармат , виконаних у знаменитих майстернях 32 країн світу .

Львівська галерея мистецтв

Вул . Стефаника , 3

Найбагатший музей образотворчого мистецтва в Україні , колекцію якого складають понад 53 тисячі творів XIV – XX ст . До найбільш цінних належать збірки європейського мистецтва , львівських скульптури та портрета , а також ікон . Серед експонатів твори загадкового львівського скульптора Йоанна Пінзеля , які стали європейською сенсацією на початку ХХ ст . В галереї Ви також познайомитеся з рідкісними творами польських та австрійських художників . А гордість постійної експозиції твори уславлених майстрів Рубенса , Де ла Тура , Гойі , А . Менгса , Я . Матейка . Львівська галерея мистецтв це також великий науково - просвітницький центр , в якому відбуваються наукові конференції , проходять стажування мистецтвознавці та реставратори . Багато років галерея бере участь в організації міжнародних виставок в Україні , Польщі , США , Франції , Австрії .

Музей етнографії та художнього промислу

Пр . Свободи , 15

В музеї представлені народні художні промисли . Привертають увагу колекції київських та полтавських килимів , ікони та церковна дерев яна різьба XVII-XIX ст . Тут Ви також побачите унікальну колекцію західноєвропейських годинників XVIII- XIX ст .

Виставковий зал сучасних мистецтв

Вул . Личаківська , 2

Постійна експозиція художніх робіт зі збірок львівських музеїв і приватних колекцій . Тут також можна ознайомитися з творчістю молодих львівських митців : живопис , скульптура , батік , інсталяція .

Музей мистецтва давньоукраїнської книги

Вул . Коперника , 15 а

Львів мав велике значення для розвитку книгодрукування на землях Давньої Русі . Саме тут в середині XIV ст . після вигнання з Москви оселився слов янський першодрукар Іван Федоров . У Львові він заснував друкарню і видрукував першу книгу кирилицею , яка мала назву Апостол ”. Тут була надрукована і перша слов янська абетка . В музеї Ви познайомитеся з рідкісними рукописними екземплярами давньоукраїнських книг , а також дізнаєтеся про історію розвитку книгодрукування в Україні .

Музей старовинних знахідок Львова

Вул . Ужгородська , 1

Музей пропонує слайд - програму , що відображає історію княжого Львова з часів його засновника князя Данила Галицького , а також григоріанський спів .

Аптека - музей

Вул . Печатників , 2

Музей розташований у будинку , де 250 років тому з явилася перша у Львові аптека . Ви познайомитеся з історією розвитку фармацевтики , яка завжди була однією з провідних галузей економіки Галичини і впродовж віків займала лідируючі позиції у світі . Тут ви також зможете зазирнути у найпотаємніші закутки старовинних лабіринтів та побувати у кабінеті середньовічного алхіміка .

Музей скла

Вул . Кубійовича , 38

Колекція Музею - унікальна в Україні збірка сучасного мистецтва всесвітнього визнання . Перед Вашими очима предстануть неймовірні скляні композиції , створені під час чотирьох проведених у Львові міжнародних симпозіумів художнього скла .

Музей народної архітектури та побуту

" Шевченківський Гай "

Вул . Чернеча Гора , 1

Музей українського зодчества під відкритим небом . Тут часто проводяться фольклорні фестивалі , звучить українська народна пісня .

Личаківський цвинтар

вул . Пекарська , 95

Історико - архітектурний заповідник , значення якого виходить за межі Львова та України . Це кладовище - музей меморіальної пластики і пантеон української , польської , австрійської культури . Тут поховані видатні діячі мистецтва , вчені і артисти , композитори , учасники бойових дій ХХ - го століття .










Львівська опера

Особлива гордість львів 'ян Львівський театр опери і балету - один із знаних і найкрасивіших у Європі . Театр споруджено відомим віденським архітектором З . Горголевським у стилі "віденського псевдоренесансу " – міксу різних архітектурних стилів . Ця імпозантна споруда багато декорована зовні і має розкішний інтер 'єр .

Сцену прикрашає оригінальна театральна завіса Парнас роботи відомого польського художника Г . Семиградського . “ Парнас був написаний у Римі в кінці XIX ст . спеціально для Львівського оперного . Деякий час картина виставлялася в галереях Риму та Львова , а потім її перевезли до театру майже одразу після його відкриття .

Нещодавно театр відзначив свій 100- річний ювілей . З того часу він носить ім я знаменитої української співачки Соломії Крушельницької . Її чаруючий голос лунав на всіх провідних оперних сценах світу разом з геніальними співаками ХХ століття Каррузо , Батістіні , Шаляпіним , з диригентом Тосканіні . Саме для Крушельницької написав Джакомо Пучіні оперу Чіо - Чіо Сан ”.

Сьогодні в репертуарі театру 25 опер , 15 балетних вистав і дві оперети . Це твори як українських композиторів , так і світових класиків Бізе , Верді , Пучіні , Россіні , Чайковського , Бородіна , Штрауса та інших . Вистави йдуть українською , російською , італійською та польською мовами .




Славнозвісна львівська кава

Особливо чаруючу атмосферу Старого міста створюють затишні кафе , де любить збиратися львівська літературно -мистецька богема , і де традиційно подають неперевершену за смаком каву . Чорна кава це невідємний атрибут життя по -львівськи . За легендою , цю традицію започаткував князь Юрій Кульчицький відома постать як в українській , так і в європейській історії . Адже саме він у 1678 році запропонував європейцям невідомий духмяний напій , відкривши у Відні першу в Європі кавярню . У Львові теж є кавярня , яка носить імя свого засновника – “У Юрія Кульчицького ”.

Завітайте до львівської кав ярні і впевніться : тут знають , що таке мистецтво приготування кави :

Віденська кав ' ярня

пр . Свободи , 12.

Тел .: (0322)72-20-21

Світ кави

площа Катедральна , 6

Тел .: (0322) 97-56-75

Італійське подвір ' я

площа Ринок , 6.

Тел .: (0322) 72-06-71

Цукерня

вул . Староєврейська , З .

Тел .: (0322) 74-09-49





На згадку про місто Лева

На згадку про місто ЛеваУ місті , що славиться своїми мистецькими традиціями , можна придбати чимало оригінальних творів живопису , декоративно -прикладного мистецтва , антикваріат та українські сувеніри .

Магазин - салон Антиквар

вул . Вірменська , 35

Магазин " Гавареччина "

вул . Генерала Чупринки , 22

Артсалон " Готік хол "

пл . Ринок , 6

Магазин " Мистецтво "

пл . Міцкевича , 8