Джерело: Сумно?Ком

Якщо у львів'ян або мешканців будь-якого іншого європейського міста запитати щось на кшталт: «З чого починається ваш ранок?» або «Що додає вам снаги протягом робочого дня?» - більшість відкажуть не замислюючись: «Звісно, це ж кава!». Отож, посмакувати цей тонізуючий напій за найнеймовірнішою рецептурою всі бажаючі могли у Львові протягом 17-19 жовтня на другому кавовому фестивалі.

«На каву до Львова» з'їхалось близько 4 тисяч мешканців та гостей міста. Кожен мав можливість протягом усіх трьох днів навідати кав'ярню-учасницю і скуштувати там запашної кави, віддавши опісля за неї свій голос. Участь у святі взяли кав'ярні: «Вірменка», «Віденська кав'ярня», «Золотий дукат», «Театральне», «Францішка», «Її величність», «Під синьою пляшкою», «Під Клепсидрою», «Кабінет», «Кав'ярня мапа», «Прага», «Казанова», «Світ кави», «Чарівний ліхтар», «Double coffe».

Минулорічний фестиваль тривав всього один день і багато бажаючих не змогли належно оцінити кавовий асортимент Львова. Тому організатори вирішили подовжити фестиваль ще на два дні. Безпосередню перемогу здобула «Віденська кав'ярня», за яку віддали свій голос понад 500 любителів кави. За польських часів тут збирались пенсіонери цісарсько-королівської служби, поліцейські і жандарми, а на початку XX століття постійними її гостями були найяскравіші постаті тогочасного Львова. Сьогодні ж практично нічого не змінилось і у
«Каварні» тепер можна зустріти як поетів, митців, так і народних депутатів. У карті цього закладу є 17 видів кави, а найпопулярнішим вважається кава по-віденськи (після приготування напою в чашку слід додати вершки, збиті з цукровою пудрою та ваніллю і тертий шоколад). Загалом ціна кави у «Віденці» коливається від 10 до 37 гривень. Але от чи не підніметься вона тепер разом з статусом кав'ярні побачимо з часом.

Близько дев'ятої години вечора з турне по кав'ярнях-учасниках повернулись король та королева кави, які смакували її, роз'їжджаючи у кареті. Вони ж і оголосили результат голосування. Окрім цього, на площі Ринок можна було купити свіжомелених кавових зерен або ж доповнити приємний процес кавування смачненьким тістечком під звуки «Віто оркестра» та духового оркестру «Галицькі сурми». За словами організаторів, завдяки фестивалю Львів по праву стане кавовою столицею України, адже «цей напій займає почесне місце не лише на кухнях і офісах, а й у серцях львів'ян».

Відомі люди про каву і Львів

Віктор Морозов:
- Люблю чорну каву. Львів і кава для мене нероздільні. Чорна кава завжди асоціюється зі Львовом. «Най мене чорная кава заллє, тільки я кину кохане місто своє», - так семантично вдало окреслив Юрій Винничук у пісні споконвічну спорідненість Львова та кави. Зрештою і сьогодні каво мани не дозволяють занепадати ритуалу споживання напою, я маю на увазі тих, хто вже вдруге проводить у Львові фестиваль кави.

Лесь Подерв'янський:
- Люблю заварити собі каву вранці, коли вдома ще всі сплять. Можу й цигарку викурити. В цей момент приходять різні, серед яких дуже продуктивні думки - і я готовий до праці. Дуже подобається, що у Львові каву називають «кавуся».

Іван Марчук:
- Каву люблю дуже! Хоча обмежую себе в її споживанні: лікарі радять пити небагато. Коли приїжджаю до Львова обов'язково зазираю до кав'ярні. Люблю просто посидіти. Подихати ароматом. Я сказав би так: хай у Львові пахне кава, а ці аромати добігають аж до Києва й на тамтой берег Дніпра.