Джерело: ZAXID.NET

31 січня у Львівській філармонії відбудеться унікальний новаторський проект "По Рождеству", який представить митецький центр "Майстерня пісні", Національний музей у Львові ім. А.Шептицького та всесвітньовідомий німецький імпровізаційний перкусіоніст Клаус Кугель. Про це 28 січня на прес-конференції повідомила художній керівник "Майстерні пісні", лауреат Національної премії ім.Т.Шевченка Наталія Половинка.

За її словами, "По Рождеству" - це щорічний проект "Майстерні пісні", котрий у різних формах втілює традиційне українське свято. Представлена програма поєднає українську народну колядку-щедрівку, сучасну імпровізаційну музику найдавніших інструментів-перкусій та мультимедійний проект "Споглядаючи ікону" на основі традиційних ікон ХІІІ-ХІХ ст. з фондів музею ім. А.Шептицького.

"По Рождеству" - це післязвуччя Рождества, коли набирає оберти той реальний звук. У центрі проекту - український традиційний спів, який не є цитатою з минулого - це сучасна музика, в якій є коляда, перкусія, вистава, анімація. Це пісня - в рисунках наживо, коли все разом працює через колір, "сік" картини, звук. Це цільний музичний твір в трьох частинах, який можна означити як сонатно-симфонічний цикл", - зазначила Наталія Половинка.

Як запевнив художник Національного музею у Львові ім. А.Шептицького Остап Лозинський, до кожної пісні відібрано окремі ікони. "На великому проекті 7 на 8 м глядачі зможуть побачити анімовані ікони. Це не слайд-шоу. До кожної пісні відібрано ікони, елементи ікон з фондів Музею", - розповів Остап Лозинський.

"Я дуже відкритий. Для мене важко зупинитися на одному проекті, тому участь у цьому проекті - це певною мірою виклик, - зазначив перкусіоніст Клаус Кугель. - Цей проект стосується глибини, а не тільки музики. Особливим є поєднання сучасної музики з традиційним виконанням пісні".

Такий же концерт відбудеться у Києві 6 лютого у межах "Львівської площі" у Національній музичній академії України ім. П.Чайковського.

Вартість квитків: у Львові 30-150 грн, у Києві - 50-150 грн.