Джерело: KAVA.lviv.ua

В ранішню та обідню пору незавжди є час поїсти. Але львів’яни завжди знайдуть час, аби вийти та випити горнятко запашної львівської кави. Ділова зустріч, чи просто посиденьки з друзями – будь-яка подія, яка збирає людей за кавою, народжує запитання: «У яку кав’ярню чи ресторан піти? Де кава буде наймачнішою?». А от смак кави залежить від багатьох чинників – від виду, сорту, методу приготування.

Існує три основних види кавових дерев: арабіка, яка є найпопулярнішою завдяки великій кількості сортів, робуста – більшу частину якої вирощують в Африці і ліберіка (менш популярний вид). Але яким би не був вид чи сорт кави, важливу роль у смаку кави відіграє її обробка (смаження). Тож виробником кави вважається не той, хто її вирощує і збирає, а той, хто обсмажує і пакує. Тому купівля смаженої кави може обійтися ресторану або кнайпі утричі дорожче, аніж зеленої.

І якщо буквально декілька років тому львів'яни не уявляли ранок без горнятка заварної кави з турки, то тепер все більшої популярності набуває кава, зварена методом еспрессо (пара під тиском). Важливу роль у приготуванні кави методом еспрессо відіграє не тільки сорт кави, а й кавомашина, на якій її готують. Хороші кавові машини – задоволення не з дешевих. Одна одиниця цієї техніки може коштувати понад 15 тисяч доларів.

Та й у виборі кавового бренду власники закладів громадського харчування не завжди послуговуються якістю. За присутність назви бренду на горнятках і в меню провідні кавові бренди надають у безкоштовну аренду кавомашини. А це значно вигідніше, ніж викладати повну суму. Правда, існує певний нюанс – кожна кавова машина підлаштована під «свій» бренд кави, а отже цей бренд стає наркотиком для кав’ярні чи ресторану.

У ресторані «Кентавр» відвідувачам пропонують каву від італійського бренду Illy. У кавовій карті закладу представлено 28 сортів кавових напоїв, які варять на кавомашині La marzocco. Відвідувачі «Кентавру» полюбляють пити «Айсберг», «Моко», «Гляссе», «топпінг-каву». Гордістю ресторану є «кава по-львівськи». У «Кентаврі» встановлено єдиний у Львові апарат-автомат для приготування «кави по-львівськи». Горнятко кави у «Кентаврі» коштуватиме від 11 гривень.

«Віденська кав’ярня» варить своїм відвідувачам каву від бренду «Paulig» (тільки арабіка). Каву тут роблять методом еспрессо на кавомашині Gem або запарюють. У кавовій карті закладу є 17 видів кави. Найпопулярнішим кавовим напоєм вважається кава по-віденськи. Ціна кави у «Віденській кав’ярні» коливається від 10 до 37 гривень.

В «Італійському дворику» спробувати каву, зварену у турці, не вдасться – каву тут варять тільки на кавомашині (Gem). Бренди, які використовують для приготування напою – Lavazza, River, Musetti та Jacobs. У кавовій карті представлено багато різноманітних кавових хот-шотів, а найпопулярнішим є крем-кава з бейлізом. Випити кави в «Італійському дворику» коштуватиме Вам від 5 до 16 гривень.

«Світ кави» має в своєму асортименті 40 сортів кави (виключно арабіки), яку варять на кавомашині La Marzocco. У закладі варять як натуральну, так і ароматизовану каву. Попитом у «Світі каві» користуються «Колумбія», «Нікарагуа», «Панама», «Коста-ріка». Горнятко чорної кави у закладі коштує від 9 до 30 гривень.

У кав’ярні «Синя пляшка» каву варять з двох сортів: арабіки і робусти. Вподобану каву Вам зварять або у турці, або на кавомашині (R.a.i.v Espresso), а можуть просто запарити (кава по польськи). У меню кав’ярні пропонується понад 20 позицій по каві. Найпопулярнішими кавовим напоєм є так знава кава «з вогнем». Горнятко кави у «Синій пляшці» коштує від 5 до 12 гривень.

«Кафе 1» працює з брендом Lavazza та 11 видами кави. Попитом у відвідувачів кафе користуються кава «еспрессо» та «американо». Запареної кави у закладі немає, варять напої з кави лише на кавомашині Bezzera. Ціна за горнятко кави у «Кафе 1» - від 7 до 16 гривень.

«Fashion-club» працює з таким італійським кавовим брендом, як Lavazza super crema і Lavazza super aroma. Туркою у закладі теж не користуються, каву готують на апараті Brazilia. Незабаром у кавовій карті «Fashion-club» буде представлено близько 40 кавових напоїв. Популярністю у закладі користується кава «Лате», капучіно, американо, кава з молоком. Горнятко кави у «Fashion-club» коштує від 13 до 28 гривень.

«Цар-каві» користуються одним кавовим брендом – Ionia. Як і в «Італійському дворику», заварної кави по-турецьки Ви тут не спробуєте, бо готують тут каву лише машиною (Cimballi). Найпопулярнішими напоями у кав’ярні є еспрессо та капучіно, а також фірмовий кавий напій закладу (кава з коньяком «Хенесі»). Викласти за каву чи капучіно в «Цар-каві» доведеться від 7 до 25 гривень.

У «Амадеї» каву роблять, використовуючи такі бренди, як віденський Julius Meinl та італійська Lavazza. Каву роблять методом еспрессо на кавомашині Cimballi. Кавова карта закладу має 15 позицій. Популярними у «Амадеї» є капучіно, кава з молоком, лате, а також мокко(еспрессо з лікером «Бейліз»). Вартість горнятка кави у цьому закладі - від 10 до 35 гривень.

Каву у «Золотому дукаті» готують методом еспрессо. Закуповуючи у Європі зелену несмажену каву 40-ка сортів, працівники кав’ярні смажать її безпосередньо у своєму закладі, тому і називають свій бренд - «фреш кава». Попитом у закладі користуються кава «Лемберг», «Варкаві» та фірмовий напій закладу - 100% арабіка, у яку входить королівська колекція індійських сортів кави. Середня ціна на каву у цьому закладі – 6-8 грн.