Джерело: Об'єктивнО

З 11-го по 17 травня Львівська астрономічна обсерваторія проведе фестивалі: «Зоряні вечорниці» - екскурсії по вечірньому небу, а вдень з 14-ї до 16 години – «Сонце в телескопі». Про це у коментарі «Об’єктивно» повідомив директор Астрономічної обсерваторії ЛНУ ім. Івана Франка Богдан Новосядлий.

Він зазначив, що обсерваторія вдруге за цей рік проводить акції такого роду, вперше в рамках Міжнародного року астрономії з другого по п’яте квітня провели акцію «Сто годин астрономії». За цей час двері обсерваторії були відкриті для всіх, хто хотів ознайомитися з роботою, яку виконують в обсерваторії та поглянути на небесні тіла через телескоп.

«В рамках Міжнародного року астрономії по всьому світу усі обсерваторії відкривають свої двері у визначені дні і проводять безліч акцій, щоб люди могли відвідати і поспостерігати за роботою астрономічних обсерваторій, а головне поглянути чи то на нічне небо, чи вдень на сонце через телескоп», - розповів Новосядлий. – Львівська астрономічна обсерваторія також бере активну участь у відзначенні Міжнародного року астрономії».

«Щодо проведеної акції, то можу сказати, що вона завоювала популярність у львів’ян, особливо у вечірній час. Саме тоді найбільше людей приходило задля того, щоб поглянути на небесні тіла через телескоп. А передбачивши, що інтерес до космосу буде значним, біля пам’ятнику Шевченку у центрі встановили два телескопи. За час акції, за нашими підрахунками, у Львові на небо через телескопи подивилося близько семи тисяч людей. Якщо ж говорити про загальні підрахунки у світі, то, на мою думку, на небесні тіла за час акції поглянуло кілька мільйонів осіб і значна частина вперше», - розповів він і додав, що окрім фестивалів, цього року в обсерваторіях прочитають лекції про всесвіт та його формування.

Новосядлий також нагадав, що цей рік оголошений Міжнародним роком астрономії Міжнародною Організацією Об’єднаних Націй. «Саме у 1609 році Галілео Галілей вперше навів телескоп на небо і побачив гори на місяці, плями на Сонці, супутники Юпітера і саме з того часу розпочалася ера телескопічної астрономії», - зазначив він.