У неділю, 24 травня, на вулиці Лінкольна у Львові освятили нову каплицю на честь італійського святого Луїджі Оріоне та слов’янських просвітителів Кирила і Мефодія. Під одним дахом модерної будівлі розмістилася і ораторія – місце для занять та забав молоді.

Якби не хрест, який вивершує найвищу точку споруди, мало б хто здогадався, що це – храм. Ініціаторами його спорудження стали два італійські священики - Еджідіо Монтанарі і Морено Кастеллан, члени згромадження святого Оріоне, які кілька років тому приїхали в Україну.

Автор проекту нової сакральної споруди Микола Рибенчук пояснив кореспонденту «Леополіса», що його задумом було максимально вписати храм у навколишній ландшафт. Овальний дах будівлі гармоніює з горою Високий замок, на далекому фоні якої збудована каплиця. Її дах чимось нагадує частину від цілого, окраєць хліба чи шматок яблука, яким частує ближнього щедра християнська душа. Саме таким є філософський образ будівлі. В середині каплиці – п’ять великих ікон, які написав професор Любомир Медвідь, викладач Львівської Академії мистецтв. Вони поєднують як візантійські традиції, так і модерний стиль. По правій стороні іконостаса, як і прийнято в нашій традиції, встановлена ікона його покровителя – святого Луїджі Оріоне, зліва – ікона апостола Павла, до якого отці-оріоністи мають особливу прихильність.

«Каплиця – це лише перша будівля великого комплексу, де буде церква, монастир, будинок для неповносправних осіб, кімнати і спортивні споруди для молоді», - каже отець Еджідіо, який зовні мало чим відрізняється від присутніх, адже одягнув українську вишиванку.

Автор статті: Олеся ПАСТЕРНАК