Особливо замучали зливи, грози та град (такий як снігова кулька) жителів Західної України. Минулими вихідними у Львові за 2,5 години випала половина місячної норми опадів! Через “вибрики природи” у деяких районах міста стихія зруйнувала тротуари, пошкодила лінії електромереж, повалила дерева… Люди скаржаться на погане самопочуття: хтось на ходу спить, в інших – скаче тиск…

У ніч з четверга на п’ятницю у місті випало понад 25% опадів місячної норми. Внаслідок стихії (на фото) у місті сталося аварійне відімкнення світла (на вулицях Городоцькій, Нечая, Очаківській). Пошкоджено високовольтну лінію на вул. Земенній, Б. Хмельницького. Через те, що світло раптово зникає, є небезпека застрягнути у ліфті.

З будинків (особливо з підвалів) рятувальникам доводиться відкачувати воду. В районі Галицького перехрестя – вул. Б. Хмельницького (від військової частини до кільця) вода була на рівні 15 см. Стихія зачепила і Кам’янка-Бузький, Городоцький, Старосамбірський, Буський, Перемишлянський та інші райони Львівщини.

Погода міняється надзвичайно різко. Хвилину тому світило сонечко, і раптом буря, грім та град. Знайома розповідала, що кілька днів тому потрапила під зливу. Краплі від дощу були такі величезні, що на тілі залишилися синці… Причому в одному районі міста дощу може не бути, а в іншому – вирує стихія!

Начальник Українського Гідрометцентру Микола Кульбіда каже, що західний регіон – найбільш дощовий. Чогось надзвичайного у цьому немає. Загалом для літа цьогорічні явища природи не є аномальними. Найбільш небезпечними для людини є розряди блискавки між хмарами та землею. Фахівці кажуть, під час грози, якщо ви на вулиці, потрібно вимикати мобільний телефон та не тримати у руках металевих предметів.

“Перша половина липня буде і далі дощовою, - каже Микола Кульбіда. – Треба сподіватися, що у другій половині цього місяця буде добра погода. Серпень – завжди спекотний. Очікуються високі температури, дощів більш-менш небагато”.

Цими вихідними у Львові +24 градуси. Мінлива хмарність. У неділю, 5 липня, дощитиме. До речі, невеликий дощ очікується протягом наступного тижня щодня… Температура – близько 25 градусів тепла.

Якщо ви знаєте про місця падіння дерев, пошкодження електромереж, розмивання проїжджої частини, повідомляйте, будь ласка, на “гарячу лінію” міського голови тел. 297-59-99.

Фото Станіслава Ільківа

На фото: За словами автора фото, під час грози місто пронизували сотні блискавок – яскраві, насичені, а головне часті. Витримка на фото становила 30 секунд, за цей час блискавка встигала вдарити кілька разів майже в те саме місце. “Шкода, не вдалося впіймати момент, коли одна з них вдарила у телевежу... – каже фотограф Станіслав Ільків. – У момент, коли на Майорівці лупив град, а на Грінченка вулиці затопило по коліна, на Новому Львові, звідки я фотографував, падав легкий дощ...”.