Львів старший на 16 років, ніж ми думали, і заснував його не Данило Галицький, а його син Лев: "Таких висновків дійшов автор книги «Хто і коли заснував місто Львів?» львівський науковець Іван Паславський
Львівський дослідник, кандидат філософських наук, провідний науковий співробітник Інституту українознавства ім. Івана Крип’якевича Іван Паславський у своїй книзі «Хто і коли заснував місто Львів?» стверджує, що місто заснували не у 1256 році. Він каже, ця дата - перша писемна згадка про Львів, яка свідчить: місто вже існувало.
Ця інформація – не новина, її озвучує кожен екскурсовод, вивчають діти у школі. Однак у книзі дослідник вперше критикує різні дати заснування Львова, які свого часу висували провідні історики України та світу. Іван Паславський у своїй книзі оприлюднює нову ймовірну дату заснування Львова – 1240 рік. Таких висновків науковець дійшов, прочитавши книгу «Християнський Схід» французького вченого-дослідника Мішеля Лє Кієна.
Як розповів Іван Паславський, на працю Лє Кієна він випадково натрапив у бібліотеці ім. Стефаника. «Досі історики мали дві достовірні інформації про початки Львова, – каже науковець. – Перша – звістка з Галицько-Волинського літопису, де вказано, що Львів існував у 1256 році. Друге джерело – повідомлення польських, німецьких та українських хроністів XV-XVIII ст., в яких вказувалося, що Львів заснував галицький князь Лев Данилович».
Тепер з’явилося ще одне джерело - латиномовний стародрук 1740 року, праця сходознавця, французького дослідника Лє Кієна. Він вивчав церковну спадщину Європи і у своїй книзі «Християнський Схід» згадує лише два українські міста – Львів та Київ. Лє Кієн пише: «Леополь, або Львів, центр воєводства у Польщі – руське місто в Галичині (що, як доносять) було засноване князем русинів Левом 1240 року над річкою Полтвою і біля підніжжя гори». Як зауважив І. Паславський, Лє Кієн у своїй праці користувався руськими літописами. «Звідки Лє Кієн міг мати руські літописи? - дивується львівський науковець. – Можливо, мав виписки із літописів, що не збереглися. Малоймовірно, що дату заснування Львова він міг придумати. Припускаю, цю інформацію він міг знайти в архіві свого монашого ордену».
У своїй книзі Іван Паславський роздумує, чи справді руський князь Лев у юному віці міг бути засновником міста. Історики точно не знають дати народження Лева, проте стверджують, що це приблизно 1229 рік. Отже, у 1240 році Лев, згідно із середньовічними канонами, майже досяг повноліття – 11 років. Згідно з традицією, в Європі у середні віки повноліття наставало у 14 років. «З Галицько-Волинського літопису знаємо, що у 1240 році Данило брав Лева зі собою в Угорщину, щоби посватати для нього угорську принцесу, - каже науковець. - Є дані, що приблизно 1240 року Данило віддав Левові в уділ Перемиське князівство. Тому фізично Лев Данилович міг заснувати місто і назвати його своїм іменем. При цьому не обійшлося без порад князя Данила. Але наріжний камінь під фундамент міського замку заклав, напевно, сам Лев і, можливо, навіть з нагоди свого повноліття», - зазначив пан Паславський.
Він каже, ще одним важливим доказом на користь нової дати заснування Львова є згадка про латинський напис на Галицькій брамі: «Князь Лев заклав мені підвалини. Нащадки дали ім’я Леонтополіс». На той час князь Лев Данилович уже тримав Перемиське князівство і відзначився у битві під Ярославом.
Іван Паславський пише про інші ймовірні дати створення Львова. Історики XIX століття вважали, що місто Лева постало приблизно між 1245 та 1255 роками. Вони припускали: Львів мусив бути заснований після монголо-татарської навали (1241 року), адже тоді, мовляв, постала гостра потреба зміцнити державу новими укріпленими замками та містами. «Археологічні матеріали, відкриті за останнє півстоліття на території Львова, засвідчують, що столиця Галичини, як і більшість середньовічних міст Європи, виникла не на голому місці», - підсумував Іван Паславський."