18 квітня, в понеділок відбудеться екскурсія «Реставрація по-львівськи» присвячена реставраційним роботам на території львівської охоронної зони світової спадщини ЮНЕСКО та довкола неї. Кошти, які буде зібрано під час заходу, стануть благодійним внеском на проведення робіт з реставрації скульптури Меркурія на вул. Січових Стрільців.

Маршрут екскурсії проходитиме площею Ринок, вулицею Вірменською, проспектом Свободи та вулицею Січових Стрільців. Під час екскурсії можна буде побачити ззовні та зсередини приклади вдалої і невдалої реставрації; оглянути пам’ятки, які потребують невідкладного втручання реставраторів та дізнатися про те, якими повинні бути фахові реставраційні роботи.

Екскурсію проведе Андрій Салюк — Президент БФ «Збереження історико-архітектурної спадщини Львова» та Голова ЛОО Українського Товариства Охорони Пам’яток Історії та Культури. Захід підготований Туроператором “Крилос Ком” ( Громадською організацією “Підкова” спільно з Ініціативою “Врятувати Меркурія”.

Початок: 12:00.

Тривалість: 2 год.

Вартість: 50 грн.

Максимальна кількість осіб в групі: 15 осіб.

Контактна особа: Андрій, 260-04-10, (063)-628-68-39, (097)-346-38-51, (050)-714-06-22.

Довідка:

Скульптуру Меркурія було встановлено 1887 року, одразу після спорудження будинку — тоді це було Управління залізниці. Статуя вінчає аттик неоренесансової споруди і є втіленням залізничного руху як найшвидшого на той час. Архітектором будівлі є Вінсент Равський молодший, випускник Львівської і Віденської політехніки. Автором скульптури є професор Львівської політехніки Леонардо Марконі.

На сьогодні у скульптури Меркурія немає частини руки, на іншій втрачено палець, пошкоджено обличчя, експерти побоюються, що скульптура взагалі може впасти. В зв’язку з цим 19 травня 2010 року у Львові стартувала громадська ініціатива «Врятувати Меркурія» - небайдужі громадяни міста об’єднались, аби зібрати кошти на реставрацію скульптури. За цей період було зібрано 23 тис. грн, з яких повністю оплачено створення пакету проектно-кошторисної документації, потрібний для виконання фахової реставрації пам’ятки і точної оцінки вартості робіт та матеріалів. Щоб врятувати Меркурія у Львові, потрібно ще 113 тис. грн.