Ернед Лу - спеціальний гість форуму

Близько 250 письменників з 26 країн світу цього року відвідають вісімнадцятий фестиваль «Форум видавців», який пройде у Львові, повідомляє Радіо Свобода.

Одна з акцій фестивалю – круглий стіл, де обговорять Законопроект «Про національний культурний продукт».
«Це спроба видавців продемонструвати тим, хто сьогодні є очільниками української влади, що книга – це те, що дає можливість нації рухатись з одного берегу річки, яка називається цивілізація, до іншого і підніматися, демонструючи можливість розуму, моралі, духовності, культури власної нації», – розповів президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін.
«У такому морі нестабільного, де важко виживати окремій людині, а такому великому форуму – дуже важко, це справжня стабільність. З цього фестивалю виросло виняткове мистецьке явище», – каже поет та книговидавець Іван Малкович.
цього року на форумі будуть представлені 26 країн, 221 автор, відбудеться понад 600 заходів, у яких візьмуть участь більш як 800 літераторів, а на конкурс буде виставлено близько 400 книжок.

Зірковим гостем цьогорічного форуму стане норвезький письменник Ерленд ЛУ, особливий гість – казахський поет, письменник, громадський діяч Олжас СУЛЕЙМЕНОВ.

Спеціальні гості форуму – Іван ДЗЮБА, Анджей МЕНЦВЕЛЬ, Боріс ДУБІН, Арво ВАЛТОН, Геннадій БУРБУЛІС, Адам МІХНІК, Мирослав ПОПОВИЧ, Ярослав ГРИЦАК, Василь ШКЛЯР, Марія МАТІОС, Ольга ТОКАРЧУК, Марек КРАЄВСЬКИЙ.

Країна – почесний гість форуму - Швейцарія, країна–спеціальний гість - Норвегія.

Серед письменників, які відвідають Львів: Юрг ГАЛЬТЕР, Арно КАМЕНІШ, Свенья ГЕРМАНН, Ежен МЕЛІТЦ, Беттіна ШПОЕРІ.

«Форум видавців» триватиме з 14 до 18 вересня 2011 року. У рамках проекту пройдуть літературний ярмарок, книжковий фестиваль, бібліотечний форум та фестиваль перекладів. Книжковий захід підтримають Польський інститут культури у Києві, Британська Рада в Україні та Посольство США в Україні. Вперше «Форум видавців» відбувся 1994 року.

Хто такий Ернед Лу

Після проходження альтернативної цивільної служби в театрі, Е. Лу вивчав літературу, кінознавство і етнологію в Осло. Пізніше він крім цього відвідував Датську Академію Кіно (дат. Danmarks Фільм Академі) в Копенгагені і Академію Мистецтва в Тронхеймі (норв. Kunstakademiet я Тронхейм).
Сьогодні він живе в Осло і працює письменником, кіносценаристом і перекладачем.
Дебютним романом Ерленд Лу, що приніс йому популярність, був «Tatt пр. Kvinnen» (1993), в якому Лу описав нерозділену любов молодого норвежця. Роком пізніше була опублікована книга для дітей «Фіске» (історії про водія вантажівки Курта).
Авторський стиль Лу упізнаваний і часто характеризується як нарочито наївний. Головні герої його романів зазвичай хочуть занадто багато від повсякденності. Ерленд Лу часто використовує іронію, гротескні перебільшення і гумор. Знаменита книга Ерленд Лу «Наїв. Супер» перекладена вже більш ніж на 20 мов.