Вже майже рік у Львові на деяких будівлях розміщені наліпки з QR-кодами. Загалом це будівлі в історичній частині міста, які мають важливе туристичне значення: музеї, готелі, заклади харчування, а також об’єкти культурної спадщини.
Зараз таких об’єктів нараховується близько 80. Вже невдовзі кількість QR-кодів збільшиться.
Львів активно долучився до цієї інновації і став першим містом в Україні, в якому офіційно запровадили QR-кодування туристичних об’єктів міста, повідомили ZAXID.NET в прес-службі Львівської міської ради.
Управління туризму невдовзі буде відновлювати наліпки QR-кодів на будівлях, де вони були зірвані або знищені. Також будуть розклеюватися нові наліпки QR-кодів на нові туристичні об’єкти міста.
«QR-коди стали першим етапом процесу інтерактивації туристичних маршрутів Львова. Наступним етапом буде проект, який зараз розробляється ЛМР спільно з відомим мобільним оператором України. Це буде інноваційна туристична атракція. На туристично-привабливі об’єкти міста наноситимуть спеціальні цифрові мітки, за допомогою яких власники сучасних iPhonе та iPod зможуть побачити фотографію, скажімо, столітньої давнини тієї будівлі, на яку дивляться в цей момент», - зазначила Ольга Качмар.
«Львів активно працює над покращенням туристичної інфраструктури. Рік минув з того часу, як у Львові на туристичних об'єктах розмістили QR-коди, які зробили туристичні маршрути міста більш інтерактивними. Ініціатором розміщення інформаційних міток був Туристичний рух Львова. Львівська міська рада надавала інформаційну підтримку. Також управління туризму спільно з відділом кадрів ЛМР в рамках програми «Перший кар’єрний крок» залучали активну львівську молодь до розклеювання QR-кодів на туристичні об’єкти. На сьогодні таких об’єктів є більше сотні. Інформаційні мітки нанесені на пам’ятки архітектури, церкви, музеї, розміщенні в аеропорту та на трамвайних зупинках, а також на закладах харчування», - зазначила головний спеціаліст управління туризму Ольга Качмар.
Особливу увагу при розміщенні QR-кодів було приділено питанням необхідності їхнього розміщення та достовірності інформації, яку вони несуть. Відомий львівський екскурсовод Ігор Лильо також був залучений до програми розробки та втілення QR-кодів у Львові.
«QR-коди потрібні більше для іноземців, для людей, які цінують свій час та гроші. Хотів би зазначити, що ці коди не є панацеєю, а всього лише одним із шляхів інформування, я б сказав, посланням до людини, яке допоможе їй швидко отримати первинну інформацію.
Звісно, ці коди ніколи не замінять живого спілкування з гідом, але вони дають туристу можливість зорієнтуватись, в якому місці він знаходиться і яка будівля перед ним. У світі є багато міст, провінцій, в яких немає QR-кодів, вони там просто не потрібні. Коди є лише в тих містах, які, в першу чергу, орієнтовані на туриста. До прикладу, в Польщі, це Варшава та Лодзь.
Неймовірно корисними та цікавими QR-коди є для проведення різного роду квестів, ігор тощо», - зазначив Ігор Лильо.