Львівські політехніки спільно з австрійськими колегами видали незвичайний путівник по Львову - «Архітектура і місто. 100 визначних об’єктів».

Книга розповідає про 100 знакових споруд Львова. Її авторами стали директор Інституту архітектури Національного університету «Львівська політехніка», професор Богдан Черкас та його австрійські колеги – професор Андреас Гофер і доцент Елізабет Лейтнер.

– Формат путівника, – розповідає Богдан Черкас, – обумовлений тим, що ми хочемо «озброїти» ним насамперед туристів, зокрема будівельників, архітекторів, дизайнерів. Адже інтерес європейців до Львова відчутно зріс після Євро–2012. Тому, власне, перше видання вийшло німецькою і англійською мовами.

Ця книжечка народилася завдяки співпраці студентів і викладачів Інституту архітектури Львівської політехніки і Технічного університету у Відні. Матеріали до путівника збирали і опрацьовували впродовж кількох років. Він відрізняється від десятків інших подібних видань тим, що тут не лише містяться світлини усіх 100 важливих у Львові архітектурних об’єктів – від середньовіччя і до наших днів, а й позначено їх час будівництва, перебудов, імена авторів. І головне – будівельні плани усіх цих споруд.

Як наголошувалося під час презентації книги, подібний путівник має на пострадянському просторі лише Москва. 100 знакових споруд львівські та віденські архітектори обрали після кількох обходів міста, запальних дискусій, дійшовши консенсусу. До речі, професор Гофер і його дружина пані Ліза, яка перекладала книжку з німецької на англійську, так хотіли бути на презентації путівника, що взяли із собою до Львова навіть восьмимісячного сина Данієля, якого не було з ким залишити у Відні...

Австрійські автори путівника, а також міський голова Львова Андрій Садовий подякували ректору Львівської політехніки професору Юрію Бобалу за сприяння в реалізації цього цікавого і корисного проекту.

Перший проректор університету Володимир Павлиш, котрий був присутній на презентації, зазначив, що ця книга – не епізодичний приклад реалізації спільних проектів українських і австрійських архітекторів. Така плідна співпраця між університетами триває вже упродовж останніх 15 років. Студенти і викладачі двох навчальних закладів проходять навчання і стажування, виконують спільні проекти. Наступний крок – визнання дипломів архітекторів в Україні та Австрії.

Прес-служба Національного університету «Львівська політехніка»