Ресепшн

Влітку попит на туристичні путівки стає справді ажіотажним. Особливо цікавлять потенційних відпускників так звані гарячі тури. Загалом гарячі путівки нічим не відрізняються від звичайних. Вони з'являються, коли великий туроператор, що займається величезним обсягом продажів, знижує ціни на авіаквитки та номери в готелях, не продані в термін, але вже сплачені.

Таким чином "згоріла" путівка – це нереалізований турпродукт з закінченням терміну придатності, наслідок чиєїсь помилки у плануванні продажів або форс-мажорних ситуацій на ринку. Часто знижка у "гарячій" путівці надається за авіаквитком. Турагентство або турфірми замовляють літак на певний напрям, який, на їхню думку, буде в даний період часу перспективним. Але оскільки все вгадати складно і потік туристів не буває постійним, деякі місця залишаються нереалізованими. Йдеться насамперед про чартерні рейси, оскільки на тих напрямках, де літають рейсові літаки, гарячі путівки практично не з'являються. У таких випадках туроператори скидають ціну за авіаквиток і продають путівку дешевше.

Разом з тим експерти застерігають: не завжди "гаряча" путівка являє собою уцінений продукт. Часто "гарячий" тур – це всього лише маркетинговий хід. Нерідко його оголошують "гарячим", тому що ціни спочатку були завищені і знизилися до терміну вильоту. Трапляється, що в сезон під виглядом "гарячих" путівок реалізуються звичайні дешеві пропозиції, які незмінно розчаровують клієнтів.

За словами засновника мережі магазинів "гарячих" путівок Андрія Озоліня, що взяв участь у програмі "У фокусі" телеканалу РБК, традиційним сезоном для гарячих путівок є кінець травневих свят і до середини червня. Чорним днем календаря для менеджерів вважається і перше вересня. У цей сезон туроператори можуть виставити на продаж дуже цікаві й дешеві тури. Буває і таке, що в сезон "горіння" турів, незважаючи на низькі ціни, туроператори не завжди можуть реалізувати весь "швидкопсувний" продукт. Аби вирішити ці проблеми, компанії, що спеціалізуються на масових напрямках, активно користуються системою "Фортуна". Її суть полягає в наступному: мандрівникові пропонують оплатити найдешевший готель вибраної категорії, але назву готелю, де йому треба відпочити, він дізнається лише за день до вильоту, а то і зовсім на місці. Якщо пощастить, можна опинитися в одному з кращих готелів, не пощастить – поселять у "слабенькому" готелі. Туристи "Фортуну" не люблять за непередбачуваність: адже хочеться, заощадивши гроші, спрогнозувати хоча б одну з важливих компонентів відпочинку – розташування готелю або набір послуг.

У цьому сезоні, на думку деяких фахівців, час "гарячих" путівок закінчився. Одним з факторів, що послужили причиною зменшення потоку туристів до Туреччини, стали непомірно високі ціни, які виставила приймаюча сторона. У травні в середньому за добу проживання в стандартному п'ятизірковому готелі просили понад $ 60, у той час як рік тому ця вартість становила близько $ 40. Через це турецький напрямок демонструє набагато менший попит, ніж у минулих сезонах. В даний час туристичні оператори, щоб якось підняти попит на тури до Туреччини, роблять знижки, тому не виключено, що туроператори зроблять своїм клієнтам цікаві пропозиції.