Переваги автоподорожі

Чим гарні самостійні автоподорожі, пояснювати не треба; свобода переміщення – тільки одна з багатьох переваг. Однак незалежність має і зворотний бік: доводиться самому вибирати маршрут, знайомитися з визначними пам'ятками і вирішувати побутові питання. Це нескладно, але до цього треба бути готовим.

Плануючи подорож, треба відповісти собі всього на три головних питання: як пересуватися, що дивитися і де жити. Відносно автотуризму Європа не знає собі рівних. Дороги тут дуже хороші, правда, за проїзд по багатьом з них треба платити. Однак комфорт платних автомагістралей цілком відповідає витраченим грошам.

Першою і найважливішою умовою вдалої автоподорожі є справний автомобіль. Як мінімум за тиждень ретельно перевірте стан машини і зробите кілька пробних поїздок. Запасіться телефонами місцевої служби порятунку – тих країв, де збираєтеся подорожувати, обов'язково поповніть аптечку – і вперед!

Маршрут

Розробку графіка руху доцільно виконувати в два етапи. Спочатку визначаємося з точками початку та завершення поїздки, містами і визначними пам'ятками. Наносимо їх на карту. Далі прикидаємо денні перегони. Колишні автомандрівники радять не планувати більше 350 кілометрів на день: довге перебування в машині стомлює і водія, і пасажирів.

Відмірявши переїзди і розрахувавши, виходячи із середньої швидкості 90 км/год, необхідний на них час, додаємо години і дні на відвідування туристичних об'єктів і відпочинок – в середньому по два дні на великі міста та чотири години на окремі пам'ятки. Отримуємо план, з якого зрозуміло, куди треба заїхати, скільки часу це займе і де приблизно застане ніч. Та все це можна виконати на карті, за допомогою програми-планувальника типу Micro-soft Auto Rout або інтернет-сайтами, наприклад Mappy.com.

Що дивитися?

Переваги автоподорожі

Відповідь на це питання є важкий компроміс між бажанням побачити все і тривалістю подорожі. Але зробити вибір необхідно, інакше відпочинок перетвориться на суєту. У цьому вам допоможуть путівники та Інтернет (у ньому можна знайти сайти міст). Наприклад, щоб отримати інформацію про місто Ліоні, потрібно набрати Lyon Tourism і вибрати посилання на туристичні офіси міст. Словом, краще ще вдома розібратися, де що знаходиться, і заощадити купу часу. Особливо важливі хороші карти.

Де жити?

Свобода переміщення та попереднього бронювання – речі несумісні, тому визначатися з житлом доведеться на місці. У великих містах краще жити в центрі – всі визначні пам'ятки поруч, а післяобідню спеку можна перечекати в номері. Якщо ви готові платити за двомісний номер від 50 євро, то треба одразу звертатися в міський туристичний офіс і вам підберуть бажане. Тільки з'ясуйте заздалегідь (через інтернет) адреси і місця розташування цих офісів. Якщо вам потрібно житло дешевше, треба погуляти навколо центральних площ або в районі залізничного вокзалу і пошукати вивіски Hotel *, Bed & Break-fast або Hostel. Прийнятний нічліг знайдеться за годину.

На перегонах переважно кемпінги. На свіжому повітрі в наметі (можна взяти на ніч в оренду) або бунгало і приємніше, і дешевше. Пошук кемпінгу починайте зі з'їзду з автострад. На швидкісних дорогах покажчики на кемпінги швидше виняток з правил і зустрічаються вкрай рідко.

Ціна платних доріг - 0,07-0,1 євро за 1 км

Ціна 95-го бензину - 1,25-1,3 євро за 1 літр, дизельне паливо - 1,05-1,1 євро за 1 літр.