Як знайти недороге житло в Європі?

Чи ви їдете до Європи назустріч романтиці чи багатовіковій історії, у відрядження або розважальну поїздку на вихідні, в будь-якому випадку вам доведеться вирішувати, де зупиниться. Варіантів не так багато: вибрати готель з тих, що пропонує турагент, або зняти житло самостійно. Якщо ви хочете зекономити, то вам підходять обидва варіанти – головне знати деякі хитрощі.

Як і у всьому світі європейські готелі поділяються на категорії залежно від рівня комфорту та сервісу. Кожна категорія має свою кількість "зірок" – це всім відомо. Однак не існує єдиної міжнародної шкали "зірковості". Наприклад, європейський готель "3 зірки" відповідатиме 2 зіркам в Дубаї. Не мають "зірок" хостели з мінімальними зручностями і... фешенебельні готелі класу "люкс".

Хостели – це молодіжні гуртожитки. Вони бувають різні: від прекрасних, що знаходяться в старовинних замках, до дуже скромних, які туляться у старих барачного виду приміщеннях. Так що перш ніж погодитися на житло в хостелі, необхідно запросити детальну інформацію про зручності, які вас очікують. Оплата за одне місце, якщо ви – не студент з квитком ISIC, становить 6-12 євро за одну особу. Плюс 2 євро за сніданок, якщо побажаєте.

Крихітні номери готелів рангу "1 - 2 зірки" особливо незвичні для українських туристів. З душу (ванни в них зазвичай немає) ви можете запросто потрапити в ліжко, зробивши всього лише один крок, телевізор висить на підставці в куті для економії місця, шум з вулиці і не дуже чисті фіранки, стоптані килимові покриття і багато інших не надто приємних моментів. Просто звикніть до думки, що в цьому номері вам доведеться тільки ночувати і все стане вже набагато більш прийнятним.

Вартість готелів цього рівня складає від 35 євро за одномісний номер на околиці і 45-50 в центрі міста. Сніданок класично-убогий, складається з круасана, кава, склянки соку і шматочка масла. Якщо ви до такого мінімалізму не звикли – забіжіть до сусіднього супермаркету або просто у магазинчик поряд з готелем і візьміть там продуктів на пару днів – у ресторан не находишся, а місцевих продуктів варто спробувати і поза громадським харчуванням. Кулінарні відкриття вам гарантовані.

Готелі "3 зірки" відрізняються умовно більш високим рівнем комфорту – кімната більшого розміру, в більшій частині є ванна (не душ), рушників більше, є фен. Портьє відповість на ваші запитання з великим старанням, допоможе забронювати для вас квитки на транспорт та концерти. Але зі свого досвіду скажемо, що різниці між гарною "двійкою" і готелем "3 зірки" абсолютно немає, або вона чисто номінальна. Тому вибір за вами – орієнтуйтеся на думки інших туристів або хоча б уважно прочитайте опис готелю для того, щоб її оцінити самостійно.

Як зняти квартиру?

Як знайти недороге житло в Європі?

Ви прибуваєте більше ніж на тиждень; хочете пожити не в готелі, а в нормальній квартирі; приїжджаєте з сім'єю або друзями (більш 3 чоловік) – все це аргументи на користь того, щоб зняти мебльовану квартиру на строк від п'яти днів і більше (але не менше). Ціна такої квартири в європейській столиці буде починатися від 60-70 євро на день, збільшуючись в залежності від комфорту, місця розташування, кількості кімнат.

Забронювати таке житло можна через Інтернет заздалегідь, але тільки за наявності кредитної картки, і пам'ятайте, що 25% вартості замовленого житла у вас з картки одразу знімуть як безповоротну заставу.

У випадку, якщо ви хочете зняти квартиру більше, ніж на один тиждень, вам доведеться доволі туго, якщо у вас немає дозволу на перебування в одній з країн шенгена або документів про вашу роботу в країні перебування. У такому випадку вам вдасться зняти тільки квартирку з тижневою оплатою вперед, і ця оплата буде досить високою. Для тривалої оренди квартири вам знадобляться документи, що підтверджують ваш "статус" особи, яка працює і живе в країні, застава у розмірі трьохмісячної квартплати і тривалий пошук по оголошеннях і агентствах...