Кавова подорож

Розчинну каву вперше винайшли на початку ХХ століття. Як не дивно, переломними моментами в історії цього нешкідливого продукту стали дві світові війни. Необхідність поставки на фронт кави, змушувала виробників вдосконалювати технології. Сьогодні ми разом пошукаємо таємницю кавового зерна в музеях кави по всьому світу. Перший музей-фабрика по обжарці кави відкрився в місті Епендорф в Німеччині. Його заснував гамбурзький обжарщик кави Єнс Бург в 1978 році. Сьогодні на музейній площі виставлено більше тисячі експонатів, які відображають еволюцію устаткування для обсмажування зерен кави.

При вході в музей ми бачимо макет кухні початку XIX століття – дружина тримає на вогні жарівню, а її чоловік сидить з кавомолкою в руках. До речі, гордість музею – 600 побутових кавомолок, багато з яких є не стільки кухонним начинням, скільки прикрасою віталень і столових. А також обертаються циліндри і сковорідки з мішалками XVIII і XIX століть. Відвідувачі музею можуть знайти кавомолку XV століття, різні сорти і види кави з Колумбії, Коста-Ріки, Кенії, Гватемали і... Епендорфа: живі експонати – кавові дерева робуста і арабіка, що ростуть у музеї, дають урожай, якого вистачає на приготування 19 чашок кави .

Естетам пряма дорога до Фінляндії. Тут в містечку Посьо відкриває свої двері Музей кавових філіжанок. У ньому можна дізнатися про культуру споживання кави в різні часи в різних країнах, побачити відповідний посуд і начиння для приготування кави і, звичайно, чашечки. Їх понад 2000 із 100 країн світу. Тут і французькі лимозької порцеляни, і мейсенські німецькі, і мініатюрні італійські, що вміщають рідини не більше ніж на два ковтки. А музей кави в колумбійському місті Вірменія, відомому своїми кавовими традиціями, - одне з небагатьох місць у світі, де про каву можна довідатися все від "а" до "я".

Особливо каву цінують в Колумбії. Тут є цілий кавовий парк. Він займає територію площею 12 гектарів і має унікальну транспортну системою. Відвідувачі можуть пересуватися парком в спеціальному вагончику, милуючись панорамами долини Квіндіо, або залізницею у поїзді зі старовинним паровозом від однієї станції, що імітує традиційне село Квіндіо, до другого – копії старого вокзалу в Монтенегро. А ще парком можна гуляти пішки або верхи на коні за численними мальовничими стежками. Саме тут представлено життя звичайних чаполерос – збірників кави, що перетворюють зерна в божественний напій.

У парку можна придбати високоякісну каву "Квіндіо" в ексклюзивних подарункових упаковках, а також продукти на основі кави: печиво, кавове арекіре, тобто десерт з кави з молоком і, звичайно, саму каву.

Якщо в музей їхати не хочеться, можна просто зайти в кав'ярню. Вони повною мірою розцвіли в XVIII столітті. І з підвалів переїхали в просторі громадські клуби, де за чашкою запашної кави, городяни обговорювали питання внутрішньої і зовнішньої політики.