Національний парк "Алтай Таван Богд"

Міністерство навколишнього середовища Монголії і Агентство лісового господарства КНР працюють над створенням транснаціонального заповідника, який буде розташований на кордоні з російським високогірних плато Укок. В рамках проекту будуть реорганізовані заповідник "Велика Гобі" і природний комплекс "Алтай Тава Богд".

Державний природний національний парк "Алтай Таван Богд" (Altai tavan bogd) заснований в 1996 році. Він розташований в західній частині Монголії і межує з Росією і Китаєм. Територія національного парку багата історичними пам'ятками культури. Тут "прижилися" унікальні рослини, збереглися рідкісні та зникаючі види тварин: аргалі, сніжний барс, євроазіатська видра, лось, кам'яна куниця. Ця область зручна для розвитку гірських видів спорту та екотуризму. Щороку іноземні туристи піднімаються на вершини парку, щоб насолодитися красою природи.

У 2006 році 520 тисяч гектарів території Монголії були взяті під спеціальну державну охорону. В цілому 13,7% усієї території країни (21.5 млн. га) включені в національну систему заповідників.