Люцерни, Швейцарія

Протягом 30 років, туристи, що прямували на південь в Італію через тунель Зоненберг, поняття не мали, що вони проїжджають один з найбільших в світі ядерних бункерів.

Швейцарська влада ніколи не можна було звинуватити в тому, що вони не серйозно ставилися до загрози ядерної війни. Але тепер вони закривають більшу частину цього страшного комунального притулку в рамках переосмислення загрози національній безпеці.

"Надзвичайний сценарій тепер відмінний від того, який можна було б очікувати в період "холодної війни", - відзначає екскурсовод Джулія Меїр.

Головна проблема Зоненберга полягає в тому, що для підготовки цього тунелю-бункера як зони безпеки для 20.000 місцевих жителів потрібно близько двох тижнів. І ще там... не зачиняються двері.

Закриття тунелю-бункера – це частина переоцінки оборонних пріоритетів Швейцарії: від відносно точних факторів періоду "холодної війни" до непередбачуваних загроз тероризму та стихійних лих, вважає представник міністерства цивільної оборони Паскаль Ебішер.

У 1960-і роки в розпал ядерної гонки Швейцарія прийняла закон, відповідно до якого, кожен житель країни повинен був отримати місце в сховищі на випадок початку ядерної війни.

Влада Люцерни, розташованої біля підніжжя Альп, визнала, що для цих цілей у місті дуже мало місця і вирішила проблеми за рахунок використання нових автомобільних тунелів на головному туристичному маршруті з Німеччини до Італії. Основний бункер розмістили під горою Зоненберг на краю міста.

Укриття побудували в 1970-і роки, воно поєднувалося з двома новими тунелями, створюючи під горою щось подібне до віртуального міста, оснащеного системою фільтрації повітря, командним пунктом, в'язницею і лікарнею на 350 ліжок.

Влада Люцерни тепер вирішила, що такий гігантський засіб захисту (напевно, найбільше в Європі) більше не має сенсу. Його місткість доведуть до 2.000 чоловік, які на випадок загрози можуть розміститися у командному центрі. Таким чином, можна буде істотно скоротити витрати на обслуговування комплексу, які щорічно обходилися міській скарбниці в 500.000 швейцарських франків (400.000 доларів).