Підводний світ Маріанських островів

Маріанські острови пишаються своїм підводним світом. Недарма їх вважають одним з найкращих місць для підводного плавання в Мікронезії.

Прибережні води островів відомі всьому світу своєю чистотою та кораловими рифами. Ці рифи нараховують, принаймні, 240 видів твердих і 41 вид м'яких коралів. Понад 1000 видів риб населяє води Маріанських островів. Багато хто з них знаходять у Коралі їжу і притулок. Тут є риби найрізноманітніших форм, розмірів і кольорів. Наприклад, маленькі пайпфіш, або більш великі Біга тревеллі.

На початку 2005 острову Манагаха (в лагуні Сайпана) вдруге було присвоєно звання "Найкраще місце для плавання з маскою і трубкою на 2005 рік" під час 22th Century Dive & Travel Awards на міжнародному ярмарку з морського дайвінгу в Токіо. Підводна печера Грото на півночі Сайпана оголошена фахівцями пірнання (scuba diving) другою у світі за своєю красою. Блакить підводних проходів до Тихого океану цієї печери, чистота води і можливість побачити океанську черепаху, великого ската або акулу привертають до себе нирців з усього світу цілий рік. Біля лагуни о.Сайпана 17 квітня 1999 року проводилося наймасовіше пірнання – 215 дайверів пірнули одночасно в одному місці. Це досягнення було занесено в Книгу рекордів Гінеса. Пірнання на островах обіцяє багато пригод, а багата морська фауна вдалу риболовлю. Біля кожного з трьох островів як мінімум десяток місць для занурення – від стінок, до затонулих кораблів або скупчення скатів-Орленко.
Тутешні води повні косяків рифової риби, білоперих акул, дельфінів, скіпджаків, баракуд, махи-махи, тунця. Тут також живуть сотні видів інших морських істот – малі нудібранчі, лобстери, восьминоги і гігантські зелені морські черепахи, чий панцир може досягати більше одного метра в довжину, а вага - майже 140 кг. Азарт для любителів риболовлі – тролінг на рибу-меч. Щасливим може пощастити побачити динеголових китів, китів Брайд, кашалотів і китів-лоцманів. У лютому-березні через цей район мігрують бородавчасті кити.