ukrayina-vytratyt-kredyt-mvf-na-zvedennya-hoteliv-do-yevro-2012

Фото зі сайту wroclawzwyboru.blox.pl

Уряд України планує фінансувати інвесторів будівництва готелів до Євро-2012 з кредитних коштів, наданих міжнародними фінансовими інститутами - МВФ та ЄБРР. Про це повідомило українське агентство УНІАН з посиланням на заяву заступника міністра культури і туризму Юрія Зубка.

"На сьогоднішній день робляться необхідні кроки урядом і за рахунок тих коштів, які будуть залучені від міжнародних інститутів - від Міжнародного валютного фонду, Європейського банку реконструкції та розвитку, тобто з другого траншу цих коштів, планується кредитування тих об'єктів готельного будівництва і тих інвесторів, які мають потребу в наданні цих кредитів", - сказав пан Зубко на прес-конференції "Євро-2012 в контексті українського туризму".

За словами заступника міністра, в умовах кризи існує проблема недореалізації проектів готелів, яка залежить від економічного становища компаній-інвесторів. Проте, якщо вірити словам заступника міністра, то проектно-кошторисна документація по більшої частини проектів до Євро-2012 "виходить на фінішну лінію".

Інвестори, які потребують кредитування, зможуть отримати кошти приблизно наприкінці весни. Уже в травні УЄФА повинна визначити, в яких містах країни будуть проходити матчі чемпіонату, і на будівництво готелів саме в цих містах будуть видані кредити. Пан Зубко теж зазначив, що мова йде про довгострокові кредити, оскільки готелі окупаються повільніше, ніж житлові проекти – цей термін для готелів складає 7-10 років.

За даними заступника міністра, згідно генерального плану підготовки до Євро-2012, в Україні повинні бути збудовані 143 нові готелі, з них 54 готелів категорії "п'ять зірок", 67 чотиризіркових готелів та 22 готелів категорії "три зірки". Поза цим планується реконструкція з підвищенням категорії вже 136 діючих готелів.

За словами голови Державної служби туризму і курортів Анатолія Пахля, в даний час укладені договори з 240 інвестиційними групами. Обсяг коштів, які інвестори зобов'язалися вкласти в ці проекти складає близько 46 мільярдів гривень. 31 готель вже перебувають у стадії будівництва: 13 об'єктів у Києві, по чотири у Львові та Донецьку, по три готелі зводяться у Харкові, Дніпропетровську та Одесі і ще два будуються у Полтаві.

Юрій Зубко в ході прес-конференції також відзначив, що представники УЄФА готові знизити вимоги по наданню висококласних готелів (категорії "4 і 5 зірок") для розміщення делегацій на час проведення чемпіонату.

"УЄФА розуміє, що в умовах економічної кризи будівництво готелів високих категорій є проблематичним, тому УЄФА погодилася з тим, що частина делегацій - тренерського складу та преси - може бути розміщена в тризіркових готелях", - сказав Зубко.

Дивись також: