Ламана піраміда

В рамках проекту, який проводиться єгипетською владою у співробітництві з Організацією Об’єднаних Націй, туристам дозволять досліджувати внутрішні камери Ламаної піраміди.

Ламана піраміда – це єгипетська піраміда в Дахшурі, який знаходиться на відстані 80 кілометрів на південь від Каїра. Зведення піраміди приписують фараону Снофру (XXVI ст. до н. е.).

Південна піраміда в Дахшурі носить назву "ламаної", "зрізаної" або "ромбовидної" через свою неправильну форму. Її грані, починаючи з середини, змінюють кут нахилу з 50 до 43 градусів. Вона відрізняється від інших пірамід Стародавнього царства тим, що має вхід не лише на північній стороні, що було нормою, але також і другий вхід, який відкритий вище, на західній стороні.

Існує кілька версій, які пояснюють причини появи такої конструкції. Згідно з деякими версіями, це було зроблено для того, щоб збільшити стійкість піраміди. Інші версії свідчать, що кут нахилу піраміди змінили у зв’язку з раптовою смертю фараона і необхідністю закінчити будівництво якомога швидше.

Піраміда буде відкрита для відвідування вже до початку червня поточного року.

Вхід в Ламану піраміду являє собою вузький 80-метровий тунель, з якого можна потрапити в склепінчасту камеру. Далі шлях приведе до інших камер. За припущеннями археологів, в одній з камер піраміди може знаходитися не знайдена досі гробниця Снофру, що лише додає популярності древній будові.

Посилання: