Великдень притягує туристів на Святу гору Афон

Заспокійлива і натхненна атмосфера Страсного тижня далеко від повсякденного шуму притягує безліч людей в монастирі Святої гори Афон.

Великдень – найбільше свято християнства, яке ченці Афонських монастирів відзначають вже тисячу років.

Свята гора Афон – земний уділ Богоматері. За православними переказами, Богородиця, побувавши на горі Афон по дорозі на Кіпр, присвятила цю землю своєму синові Ісусу Христу.

Свята гора розташована на півострові Афон – на вершині Халкідікійского тризуба в грецькій Македонії. Гірський хребет Афон, від якого і пішла назва півострова, простягається на 40 кілометрів, вздовж усього півострова. Висота Святої гори становить 2033 метри.

Прочани, які приїжджають до Афонської Республіки, і яких у передсвяткові дні тут у п’ять разів більше, ніж зазвичай, несподівано опиняються в зовсім іншому світі, а саме – світі ченців, ритм життя яких значно відрізняється від їх власного.

Простота, святкові служби, візантійські гімни й сумні звуки дзвонів створюють особливу, піднесену атмосферу на тлі весняної природи.

У монастирях і скитах знаходяться мощі багатьох християнських святих, а також особливо шановані ікони, серед яких – ікона Божої Матері "Достойно є", яка є покровителькою Афонського чернецтва, та Іверська ікона Божої Матері – покровительки всього православ’я. У Великодній тиждень ці ікони виносять з монастирів і здійснюють з ними Хресну ходу по довколишніх скитах та келіях.

Святковим днем, але мовчазним є Велика П’ятниця. Для святогорців Велика П’ятниця починається відправою ранкової служби, яка, в залежності від монастиря, починається опівночі, о першій або о другій годині ночі і триває до шостої години ранку.

Із співом церковних гімнів і візантійських молитов о першій годині дня у Велику П’ятницю здійснюється Зняття з хреста, а чин Плащаниці відбувається у Велику Суботу з першої до четвертої години ночі. Приблизно о п’ятій годині ранку здійснюється хресна хода з Плащаницею. Коли Плащаниця досягає брами церкви, всі ченці та паломники входять до храму слідом за нею.

У Велику Суботу на Святій горі об 11 годині ранку відбувається перша недільна служба, а недільна Всеношна починається о 10 годині вечора, і закінчується о 6 годині ранку Пасхальної неділі, після чого ченці сідають за пасхальну трапезу.

Вся атмосфера стає святковою. Дзвони дзвонять для того, щоб донести благу звістку Воскресіння Христового.

У понеділок в Протаті служиться великий чин хресного ходу з чудотворною іконою Богородиці "Достойно є", який триває п’ять годин.

Хресна хода проходить по келіях ченців, які з честю беруть ікону і пропонують їжу та вино відвідувачам Святої гори. На третій день після Великодня у монастирі Івірон здійснюється обхід з Іверською іконою Пресвятої Богородиці.

Посилання: