Джерело: Дзига

Мистецьке об’єднання «Дзига», Львівська міська рада та Хмільний дім Роберта Домса презентують П’ятий Міжнародний Фестиваль «Флюгери Львова»
Фестиваль, що став візитівкою Львова для тисяч справжніх поціновувачів джазу та фолку цьогоріч триватиме цілий тиждень!

Місцями проведення концертів стануть не тільки вже звиклий для львівських меломанів, ексклюзивно відведений для фестивалю внутрішній дворик Ратуші, але й театр Марії Заньковецької та Хмільний Дім «Роберта Домса» на вул. Клепарівській,18, для якого «Флюгери» стануть мистецьким благословінням.
Перший тиждень травня для Львова виступатимуть кращі музиканти України та світу! Програму фестивалю розпочне всесвітньо відомий майстер гри на валторні, альпійському розі, флюгельгорні, та вагнеровій тубі Аркадій Шилклопер. Маестро екзотичних інструментів виступатиме 30 квітня у Театрі ім. Марії Заньковецької під супровід Львівського муніципального камерно-симфонічного оркестру «Leopolis». Ще одна зірка народних інструментів, перший у світі дипломований музикант зі гри на сопілках, шотландець Ліндсей Девідсон тішитиме львів’ян віртуозною грою на волинці наступного дня, проте в тому ж місці і з тим ж таки оркестром «Leopolis».

І вже першого травня у Хмільному Домі «Роберта Домса» мегаватами української мелодики та естонських ритмів дивуватиме гурт «Свята Ватра», що є міжетнічним фолковим проектом екс-учасника «Гайдамаків» Руслана Трочинського.
Окрім того, Хмільний Дім Роберта Домса подарує Львову виступи таких визначних джазових та фолкових виконавців, як :«Julian Thomas and Friends» (Англія), «Діма Горелик» (Ізраїль), «Гудаки», «Dzyga Іmagen & Lady M», «Шоколад», «Fusion Orchestra»…

І це ще не все!
На Дні міста, 5 та 6 травня, у дворику Ратуші львівських та приїжджих меломанів розважатиме грою на народних інструментах провідний флейтист Молдови Штефан Негура, пропонуватиме мікси американського та українського джазу «Bria Blessing Quartet» та чаруватиме автентичним і джазовим жіночим вокалом «Anno Domini»…

І, звичайно, без емоцій не залишать нікого вже традиційні нічні джем-сейшени.
Фестиваль «Флюгери Львова» презентують: Львівська міська рада, Хмільний дім Роберта Домса та Мистецьке об’єднання «Дзига». Проект проходить за підтримки Представництва Єврокомісії в Україні.

Традиційними спонсорами фестивалю виступають «Комфорт-Інвест» та «ГаличАртбуд».

«Флюгери Львова» – тиждень драйву та імпровізації від зірок джазу і фолку!


Програма
(Джерело MyRelax.com.ua)
П’ятого Міжнародного Фестивалю «Флюгери Львова»

30 квітня – 6 травня 2007 року

30 квітня, понеділок «Дні Європи на Флюгерах»

Національний Драматичний Театр імені Марії Заньковецької, вул. Лесі Українки, 1

19:00 Аркадій Шилклопер в супроводі оркестру «Leopolis» (Німеччина -Україна)

1 травня, вівторок «Дні Європи на Флюгерах»

Хмільний дім Роберта Домса, вул. Клепарівська, 18

20:30 Клубний концерт «Свята Ватра» (Естонія)

2 травня, середа «Дні Європи на Флюгерах»

Національний Драматичний Театр імені Марії Заньковецької, вул. Лесі Українки, 1

19:00 Lindsay Davidson в супроводі оркестру «Leopolis» (Шотландія – Польща - Україна)

Хмільний дім Роберта Домса, вул. Клепарівська, 18

20:30 «Dzyga Іmagen & Lady M » (Львів)

3 травня, четвер

Хмільний дім Роберта Домса, вул. Клепарівська, 18

20:00 «Fusion Orchestra» (Севастополь)

«Гудаки» (Швейцарія-Україна)

4 травня, п’ятниця

Хмільний дім Роберта Домса, вул. Клепарівська, 18

20:00 «Шоколад» (Львів)

«Секстет Віктора Янчака» (Львів)

5 травня, субота

Внутрішній Дворик Міської Ратуші, пл.. Ринок, 1

18:00 Штефан Негура в супроводі оркестру «Leopolis» (Молдова - Україна)

«Bria Blessing Quartet» (США, Україна)

«Julian Thomas and Friends» (Англія)

Хмільний дім Роберта Домса, вул. Клепарівська, 18

20:30 «Anno Domini» (Україна - Ізраїль)

«UA» (Сенегал - Україна)

«Дует Давидов & Діма Горелик» (Україна - Ізраїль)

«Kharkiv Modern Quartet» (Харків)

6 травня, неділя

Внутрішній Дворик Міської Ратуші, пл.. Ринок, 1

18:00 «Шоколад» (Львів)

«Dzyga Іmagen & Lady M » (Львів)

«Anno Domini» (Україна - Ізраїль)

«UA» (Сенегал - Україна)

«Дует Давидов & Діма Горелик» (Україна - Ізраїль)

«Kharkiv Modern Quartet» (Харків)

Хмільний дім Роберта Домса, вул. Клепарівська, 18

20:30 «Julian Thomas and Friends» (Англія)

«Тріо Ришарда Канафорського» (Львів)

Інформація про виконавців:

Ліндсей Девідсон (Lindsay Davidson)

Перший сопілкар світу. Навчався у Вищій школі музики Единбурзького Університету. В історії гри на сопілках він є першим музикантом у світі, який здобув освіту цього профілю. Адже програма навчання була спеціально створеною для нього.1996 року Ліндсей закінчив післядипломну освіту одразу на двох спеціальностях: композиції та комп’ютерного синтезу звуку. Невдовзі розпочав педагогічну і концертну діяльність та заснував музичну школу, де впровадив нову програму навчання гри на сопілках. Його школа відкрила філіали в США та Австралії.

Ліндсей Девідсон виграв безліч нагород різноманітних світових конкурсів, та найважливішим елементом його діяльності є творення програм гри на сопілках для виконавців, що поєднують етнічні традиції із класичною музикою. Він написав близько п’ятисот творів, у тому числі понад 60 для сопілки та різних інструментів для репертуару діапазоном від смичкового квартету до симфонічного оркестру, а також два концерти для сопілки та оркестру.

Ліндсей, як композитор та виконавець, виступав з багатьма провідними оркестрами та диригентами світу, для прикладу: The Royal Scottish National Orchestra, Scottish Chamber Orchestra, Orkiestra Kameralna Amadeus, Jerzym Maksymiukiem, Krzesimirem Debskim i Janem Jazownikiem… А у 2000-2002рр. був солістом Львівського Камерно-симфонічного оркестру Leopolis.

Від 1992 року Ліндсей носить почесний титул Clan Piper у товаристві сопілкарів та “Town Piper to Linlithgow”, яким нагородило віртуоза його рідне місто.

Аркадій Шилклопер

Всесвітньо відомий майстер гри на валторні, альпійському розі, флюгельгорні, діджеріду та Вагнеровій тубі. Народився в Москві 17 жовтня 1956. У дитинстві (з шестирічного віку) вчився грати на альтгорні. У 1967 вступив в Московську військово-музичну школу, де перейшов на валторну. Випускник Державного музично-педагогічного інституту ім. Гнесіних 1981 р. Ще в студентські роки поступив на роботу в оркестр Великого театру, де пропрацював до 1985 у складі духового квінтету Великого театру. У 1985-89 працював в оркестрі Московської філармонії і в Московському квартеті валторн.

Перший серйозний джазовий досвід - дует з басистом Михайлом Каретніковим в 1984-86 рр. У 1985 увійшов до першого складу "Три О" разом з Сергієм Лєтовим (саксофони, флейти) і Аркадієм Киріченко (туба, вокал), де грав до 1989.

З 1988 грає в дуеті з піаністом Михайлом Альперіним, що нині живе в Норвегії. У 1991 р., крім дуету, виникла ще одна формація - тріо у складі Альперіна, Шилклопера і ентузіаста російського фольклору Сергія Старостіна (вокал, кларнет, етнічні інструменти). Ансамбль одержав назву Moscow Art Trio. Тріо регулярно гастролює, перетворившись на один з найвідоміших в світі неоджазових колективів з Росії.

З 1992 р. Аркадій почав грати сольні концерти. Розвиток його сольної програми привів до запису альбому "Hornology (RDM, 1996). У Росії регулярно грає в тріо з Сергієм Старостіним, із ансамблем "Волков тріо", з власним "квартетом" (плюс єкатеринбургці Сергій Пронь - труба, флюгельгорн, Ігор Паращук - кларнет, альт-саксофон, бас-кларнет і барабанщик з Новосибірська - Сергій Беліченко) та з іншими музикантами.

Грав з Лайонелом Хемптоном, Стіві Уандером, Ллю Солоффом, Елвіном Джоунсом, Хербом Еллісом, Хоуардом Льові, Луї Склавісом, Рабі Абу-Халілом, П’єером Фавре, Енріко Рава, Бобом Стюартом і ін. З січня 1998 р. регулярно співпрацює з австрійським Vienna Art Orchestra. Починаючи з 1998 р., Аркадій все частіше використовує в сольних концертах і виступах в різних проектах рідкісний для імпровізаційної музики інструмент - альпійський ріг й став одним з кращих в світі імпровізуючих виконавців на цьому інструменті.

З 2003 р. Аркадій живе і працює у Вупперталі (Німеччина).

Камерно-симфонічний оркестр «Leopolis»

Заснований в 1996 році його художнім керівником Ярославом Мигалем. Знаний львівський колектив, який за 10 років свого існування відмінною якістю та різноманітністю програм, неабияким міжнародним досвідом співпраці, професійними контактами та мобільністю здобув ім’я одного з найкращих в Україні.

Репертуар оркестру охоплює твори від барокових майстрів до сучасності з акцентом на музиці XIX-XXI століть - Чайковського, Дворжака, Стравінського, Шенберґа, Бріттена, Шостаковіча. Особливу увагу оркестр присвячує творам українських композиторів, не тільки давніх (Д. Бортнянський, М. Березовський) , але й сучасних - (В. Сільвестров, Є. Станкович, Ю. Ланюк).

«Leopolis» працює із такими відомими маестро як Жан П’єр Лоре, Рудольф Ферзен, Йозеф Кліш, Кшезимир Дембскій, Михаль Нестерович, Богдан Дашаг та Войтек Мрозек. Оркестр з концертними програмами виступає на провідних європейських та світових сценах: Австрія, Німеччина, Бельгія, Польща, Франція, Італія, Нідерланди, США…

Cята Ватра (Puha Tuli)
Естонсько-український фольковий проект, створений Русланом Трочинським, колишніім тромбоністом гурту «Гайдамаки», який нині мешкає в естонському місті Вільянді (Viljandi).
Гурт заснувався у 2005 році, коли Руслан почав грати зі студентами Вільяндської Академії культури. Svjata Vatra налічує чотирьох музикантів, які грають фольклорну музику із різних країн. Проте, підґрунтям для творчості гурту є поєднання української мелодики та естонських ритмів, адже основною концепцією Svjata Vatra є переплетення коренів та темпераментів цих двох культур. Цього року гурт записав свій перший альбом «Тіні Забутих Друзів».

Склад гурту:
Руслан Трочинський – тромбон, коса, вокал
Kulno Malva - акордеон, волинка, вокал
Sandra Sillamaa – волинка, свистки
Silver Sepp – перкусія, вокал
Bria Blessing quartet
В теперішньому складі група існує досить короткий час. Приблизно рік тому розпочалась співпраця в дуеті (вокал, фортепіано), пізніше приєднався бас і нещодавно ударні. Всі учасники групи беруть участь в інших проектах (Шоколад, Colored Shadows, Квартет Канафорського), де втілюють різні бачення джазової музики.
В даному квартеті музиканти працюють над джазовими стандартами в сучасному їх перевтіленні. Крім того, створюють власні твори, що представляють собою мікс американського та українського музичного мислення.

Склад гурту:
Брія Блессінг – вокал
Настя Литвинюк – фортепіано
Сергій Бридун – бас
Андрій Бридун – ударні
Anno Domini

Різнобарвний автентичний і джазовий жіночій вокал, орієнтальне звучання арабських дарбук і експресивна джазова гітара, органічне поєднання джазу і українського та ромського фольклору – все це створює самобутній колорит "Anno Domini". Гурт утворився у 1997 роцi подружжям Мариною та Борисом Захаровими. Рiзнобарвний автентичний i джазовий вокал Марини, традицiя "троїстої музики" у поєднаннi з джазовим мистецтвом, оригiнальна украiнська поезiя Бориса є візитівкою гурту.
У 1999 роцi був записаний i виданий перший альбом "За обрiєм", а у 2002 роцi побачив свiт компакт-диск джазовоi музики "Харкiв-Хайфа", в якому "Anno Domini" презентувала трилогiю "Три хвилi часу".

"Anno Domini" є мiжнародним проектом: Дiма Горелiк мешкає в Iзраїлi, а Вiталiй Кучинський живе зараз в США, проте група залишається мобiльною. Попри епiзодичнi появи на телеекранi i виступи на мiжнародних фестивалях, "Anno Domini" поки що залишаeться андеграундною групою. Квiнтесенцieю творчостi "Anno Domini"є рок-опера "Проповiдник".

Склад гурту:
Борис Захаров - автор текстiв, музики, продюсер
Марина Захарова - автор музики, вокал, фортепiано
Дiма Горелiк - гiтара, аранжування
Олег Полянський - фортепiано, клавiшнi, аранжування
Вiталiй Кучинський - сопiлка
Дмитро Литвин - скрипка
Костянтин Леоненко - бас-гiтара
Олексiй Раскiн - ударнi, перкусiя

Julian Thomas & Friends
Джуліан Томас – виконавець і автор пісень, розпочав музичну кар'єру в дванадцять років грою на барабанах. Платівки : «Портрети, Емоції», «Довгий шлях додому»…

Склад гурту:
Julian Thomas - вокал
Glenn Hughes - піаніно
Joe Peet - бас-гітара
Oleg Bakovski - труба
Neil Burditt - фортепіано
Stiwe Nutter - подвійний бас

Dzyga Imagine & Lady M

"Народились" у жовтні 2004 року у м.Львові з ініціативи МО "Дзига" та керівника ансамблю Валерія Половини із назвою "Trottola Imagime Quintet". У травні 2006р. змінюють назву на "Dzyga Imagine". А з серпня 2006р. збагачують свої композиції жіночим вокалом, запросивши до співпраці Мирославу Солук .

Грають різностильовий джаз (Swing, Blues, Funk, Latin, Jazz-Rock, Jazz-Folk і інші). Брали у часть у джазових Фестивалях в Україні і за кордоном, серед яких "Jazz Bez..."(Львів-Санок-Перемишль - 2004-2005р.р.) та "Флюгери Львова"(Львів - 2005р.).

Склад гурту:
Мирослава Солук - джаз вокал;
Любомир Радомський - альт - саксофон;
Едуард Макось - барабани - соло;
Деніс Тихонов - басист імпровізатор;
Валерій Половина - фортепіано, клавіші - керівник гурту.

Гудаки

Сільскі музики з Нижнього Селища (Закарпаття), грають разом з 2001 року. Мають концерти в Києві, Львові, інших містах України, гастролюють в Австрії, Швейцарії та Франції. У 2003 році випустили свій перший CD , зараз готують наступний...

Гудаки – це музична плутанка, яку не можуть відобразити будь-які музичні утворення консерваторії. Поєднання високого, трагічного і жартівливого співу, заворожуючих мелодій, танців – це все пропонують Гудаки, але це все не можна помістити на жодній нотній партитурі.

Репертуар гурту складають давні пісні та танці із навколишніх сіл, які передаються з покоління в покоління. Виконуються пісні у традиційному стилі, без аранжування, електричних інструментів та спецефектів.

Склад:

Катя Шпеньович - спів
Оля Сенинець - спів
Вася Рущак - бубен
Михайло Шутко - скрипка
Юра Буковинець - кларнет, тарагот
Володимир Короленко - цимбали
Віталий Ковач – баян, цимбали
Володимир Тішлер - контрабас, гітара

Квартет Рішарда Канафорського
Рішард Канафорський - ветеран львівського джазу. Виконує джазову музику із 1970р. За тривалу музичну кар’єру грав із «Квартетом Домарського» (Жешув, Польща), Ю.Полянським, І. Луцівим, В. Котом, Лєвіним, Барташевським…
Теперішній склад квартету оформився зовсім недавно. До нього входять досить професійні та різнопланові музиканти. Рішард закінчив Дрогобицьке музучилище та має не закінчену освіту Московської консерваторії, Юрко Романів є випускником Львівської консерваторії, а Павло Пащенко та Андрій Войтюк – учасники відомої львівської рок-групи «Файно».
Квартет грає етно –джаз та нео-джаз.

Склад гурту:
Рішард Канафорський - тенор-саксофон
Юрко Романів - клавіші
Андрій Войтюк - ударні
Павло Пащенко – бас-гітара

Штефан Негура

Млодий молдовський музикант— віртуозний виконавець на «флейті Пана», або «наї», як цей інструмент називають у Молдові. У свої 18 років Негура став членом Спілки композиторів Молдови, а в 24 — професором музичного ліцею Кишинева. Віртуозне володіння флейтою зробило Негуру найвідомішим виконавцев фолку та класичної музики у його країні.

Серед репертуару музиканта, окрім народних мелодій фігурують твори Баха, Бартока, Глюка, Моріконе та румунських композиторів.

Fusion Orchestra

Fusion Orchestra - гурт севастопольських музикантів, які творять та виконують музику засновану на переосмисленні і поєднанні живого етно та сучасних музичних стилістичних засобів. Виконавці віддають перевагу наступним стилям: jazz-rockfusion, smooth jazz, contemporary jazz.

Серед численних фестивалів та імпрез, Fusion Orchestra може похвалитись участю на "Горизонтах джазу 2000", "Yalta Jam 2000", "Джаз Коктебель 2004", "Мамакабо-2006", відкриттям концерту Енвера Ізмайлова, відкриттям Чорноморського етапу Міжнародної парусної регати «Кайра»… На цей час гурт видав наступні релізи: "Музыкальные Новеллы" (2001) та "Октагон" (2006).

Склад:

Сергій Богдан - акустична гітара
Євген Попов - клавішні
Павло Воронежський - бас
Денис Мельников - ударні

Шоколад

Група створилася у червні 2004 року. Кожен з учасників групи – яскрава особистість, має власний погляд на музику. Саме тому на репетиціях намагаються знайти точки перетину між різними світобаченнями: це джазові стандарти, джаз-фольк, джаз-фанк та аcid - jazz. Група брала участь у кількох міжнародних фестивалях, зокрема, „Jazz bez”(2004, 2005), „Флюгери Львова”(2005, 2006), „Метро Jazz” (2005), а також майстер курсах, які проводилися в Україні та Польщі.

Під – час навчання у Польщі в International Summer Jazz Academy, учасники групи взяли участь у записі диску на Radio Krakow. Протягом цього проекту їм довелося вчитися та співпрацювати з такими відомими музикантами, як: Кьортіс Джонсон альт – саксофон (США), Лора Шафран – вокалістка (Польща), Ніколас Шльотер - фортепіано (США), Йоахім Мендель - фортепіано(Польща), Харрі Танчик - ударні ( Австрія), Карім Мартусєвіч - бас (Польща) та багато інших.

У червні цього року група взяла участь на презентації книги Тані Малярчук „Книга страхів”, де запропонувала слухачеві новий матеріал базований на українському фольклорі.

До основного складу групи входять:

Дана Винницька – вокал
Володимир Урбан – альт-саксофон
Настя Литвинюк – фортепіано
Сергій Бридун – бас-гітара
Ігор Гнидин – барабани
Тетяна Буняк— конги