Високошвидкісний потяг AVE

Іспанська компанія Patentes Talgo S. A. (Мадрид) спільно із залізничною компанією "Узбекистон темир йулларі" (Узбецька залізниця) планують запустити високошвидкісний потяг AVE по маршруту Ташкент-Самарканд.

Нагадаємо, що з січня 2004 року між Ташкентом і Самаркандом курсує швидкісний електропоїзд "Регістан" (загальна протяжність рейсу 356 км), який перебуває у дорозі 3,5 години. Із введенням швидкісного іспанського поїзда скоротиться час у дорозі в третину, і у державної акціонерної залізничної компанії "Узбекистон темир йулларі" вперше з’явиться можливість конкурувати з Національною авіакомпанією "Узбекистон хаво йулларі", що здійснює авіарейси по даному маршруту.

Швидкісні поїзди в даному напрямку будуть курсувати із швидкістю до 250 км / год.

Іспанська машинобудівна компанія "Тальго" забезпечить автоматичну перестановку коліс на іншу колію, при невпинному русі рухомого складу поїзда, за допомогою спеціального перевідного пристрою зі швидкістю до 15 км / год. Така технологія дозволяє експлуатувати рухомий склад як у пасажирських, так і у вантажних перевезеннях в міжнародному сполученні по ділянках колії різної ширини, незважаючи на те, чи це іспанський (1668 мм) і європейський стандарти (1435 мм), чи це російський (1520 мм) і європейський.