Долина Глечиків у Лаосі

Долина Глечиків - історико-археологічний пам'ятник у Лаосі, поблизу Пхонсавана в провінції Сіангкхуанг.

У Долині глечиків знаходяться тисячі великих кам'яних горщиків, розсіяних біля підніжжя Анамського хребта, що розділяє Лаос і В'єтнам.

По вершині пагорба, на висоті близько 1000 м над рівнем моря, розкидані величезні глечики невідомого походження висотою від 1 до 3,5 м і діаметром близько 1 м, їх вага досягає 6000 кілограм, а вік становить приблизно від 1500 до 2000 років.

Найбільше вони схожі на кам’яні ступи баби-яги. Глечики зроблені з каменю таких порід, які не зустрічаються в даній місцевості. Безумовно, глечики - особливий різновид мегалітів. Проте місця скупчень мегалітів (дольменів, менгирів, кромлехів) зазвичай приурочені до берегів морів, а тут до моря дуже далеко. Так що, кам'яні глеки Пхонсавана, можливо, самі дивні мегаліти світу.

Долина Глечиків у Лаосі

Про глечики мало що відомо. Ніхто не знає, звідки і як вони сюди потрапили, хто і для чого їх виготовив. Деякі вважають, що в глечиках, як в гігантських тиглях, древні палили тіла померлих. Має місце також гіпотеза, що в них зберігали рис або вино.

В 70-ті роки провінція Сіангкхуанг піддавалася масованим бомбардуванням з боку американських ВПС під час так званої Секретної Війни. З цієї причини значна частина території долини залишається недоступною для туристів.

Найбільш доступне місце - Тхонг Хай Хін. Тут знаходиться найбільший глечик в долині. Всього ж доступ відкрито до трьох груп глечиків.

Долина Глечиків у Лаосі

Ділянка 1 – в 10 км на північний захід від Пхонсавана. Знаходиться в районі трьох пагорбів, недалеко від військового аеродрому. На ньому збереглася найбільша група глечиків - близько 250 штук вагою 600-3500 кг. Вага найбільшого об'єкта - 3,7 тонни.

Ділянка 2 - в 10 км на південь від Пхонсавана. На пагорбах біля села Сіенгді 150 глечиків.

Ділянка 3 - в 25 км на південь від Пхонсавана. На цій ділянці, розташованій між двох пагорбів, знаходить ся 90 глечиків.