Космопорт Spaceport Sweden

У 9 кілометрах від центру Кіруна будується космопорт Spaceport Sweden і в ньому окрім терміналу для туристів і злітної майданчика буде побудований центр під назвою "Арктичний пісок" з ангарами для космічних човників і випробувально-тренувальною лабораторією.

Шведський космопорт буде тісно співпрацювати з американським побратимом, що знаходиться в штаті Нью Мехіко по спільній організації космічних туристичних польотів.

Ідея побудови космопорт у Швеції виникла незабаром після повернення на Землю першого шведського космічного туриста Бенгта Содерквіста і є спільним підприємством з Virgin Galactic.

Але Содерквіст побував на МКС – міжнародній космічній станції, доступній тільки одиницям, а тут мова йде про масовий орбітальний туризм.

Virgin Galactic - дітище британського мільярдера Річарда Бренсона, що знаходиться в завершальній стадії підготовки, - майбутні туристи вже записуються в чергу і здають гроші, бронюючи свій політ на кораблях SpaceShip.

У 45 кілометрах від майбутнього туристичного космодрому знаходиться європейський Космічний центр "Есранж", з якого стартують супутники, ракети та інші літальні апарати. А всього в 9 кілометрах - найстаріший у світі крижаний готель.