Слони в Індії житимуть на волі

Скоро в Індії в зоопарках і в цирках не буде традиційних пам'яток - слонів.

За розпорядженням державного Центрального департаменту, який курирує життя тварин у неволі, всіх слонів із зоопарків і цирків країни слід якомога швидше відпустити на волю в національні парки і заповідники, в тому числі навіть у ті, де царюють тигри.

Всього до переселення повинні готуватися 140 слонів і слоних, бавляться зараз глядачів в 26 зоосаду і 16 цирках країни. Із одного із найстаріших в Індії делійського зоопарку, наприклад, на потужних трейлерах належить перемістити в "дику природу" трьох слонів.

Як роз'яснює А. Прасад, керівник виконуваної в Індії програми із заощадження слонової популяції: "Слони габаритні тварини і їм потрібна велика площа для вільного пересування. А в зоопарках їм затісно. Звірам краще заживеться в національних парках і заповідниках, де слонів можна використовувати для корисної праці, патрулювання і з метою екологічного туризму".

В зоопарку Нью-Делі запевняють, що своїх вихованців відправлять у національний Корбет-парк, на величезній території якого вільно живуть багато, якщо не майже всі представники багатющої індійської фауни.