Мертве море планують врятувати від зникнення

Площа Мертвого моря за останні 30 років скоротилася з 1 тис. кв. км до 630 кв. км, повідомляють вчені Йорданії.

Цілющі якості води, солі та мулу Мертвого моря добре відомі. Сувеніри "з дна морського", які виробляють місцеві підприємства, розходяться по всьому світу.

Унікальна водойма знаходиться нижче поверхні землі на 412 метрів і є найбільшим солоним озером в світі: 350 грам солі на 1 кг води (при звичайній океанічної нормі 40 грам). В море впадає біблійна річка Іордан, але ні одна водна артерія не виходить з нього, повідомляє ІТАР-ТАСС.

Уздовж йорданського узбережжя, на всій його довжині в 75 км, побудовані готелі і лікарні. Тут виросло ціле курортне містечко Шуна.

За спостереженнями вченого-геофізика Наджіб Абу Керакі, туристичній інфраструктурі, що виросла після підписання мирного договору з Ізраїлем у 1994 році, може дуже скоро прийти кінець через те, що в місцях, де море відступило від своїх колишніх берегів, ймовірно, під впливом сейсмічних процесів утворюються провали поверхні.

Деякі досягають глибини в 25 м. В результаті прийшла в непридатність побудована англійцями 10 років тому гребля і підстанція. Через протиріччя ямищ і ущелин змушені були закритися кілька грязелікувальних і курортних об'єктів, що опинилися в найбільш небезпечних місцях і які зазнали обвалів і руйнувань. Тріщина і провали наближаються до півострова Лісан, де знаходяться найбільші фешенебельні готелі. У них були вкладені мільйонні інвестиції.

У листопаді цього року Йорданія заявила про намір провести тендер на участь у проекті з будівництва каналу. Канал планується прокласти на території Йорданії.

Однак у проекті будівництва каналу повинні були брати участь всі три зацікавлені країни - Ізраїль, Йорданія і Палестинська автономія. На даний момент уряд Ізраїлю не затвердив своїх намірів про участь.