Багатих рятують першими

У перуанському місті інків Мачу-Пікчу, де все ще залишаються заблокованими понад 800 туристів з усього світу, виникають конфлікти з приводу переваг, які при евакуації віддаються заможним людям, в той час як найбільше страждають саме ті, у кого не залишилося грошей.

Оскільки транспортне сполучення з регіоном перервано через зсуви, викликані зливами, евакуація ведеться за допомогою вертольотів. Це відбувається повільно, води та їжі не вистачає, місцеві ресторани та готелі підвищили ціни, і багатьом туристам доводиться ночувати на вокзалі і голодувати.

При цьому рятувальники, за розповідями очевидців, вимагають хабарі у розмірі $ 500 за місце у вертольоті, хоча влада Перу це спростовує. За словами міністра туризму Перу Мартіна Переса, перевагу при евакуації мають хворі, літні люди, а також вагітні і матері з маленькими дітьми. Однак, як повідомляють місцеві ЗМІ, багаті туристи, в основному громадяни США, все ж таки давали хабарі, щоб отримати місце у вертольоті в обхід черги.

В даний час решта туристів організували сувору чергу, повідомляє агенція РІА Новості. Черга очікуваних евакуації незабаром збільшиться ще, щонайменше, на 700 осіб - за рахунок туристів, які піднімалися до Мачу-Пікчу пішки по маршруту "Дорога інків", були застигнуті стихією в дорозі і не змогли повернути назад.