"Ефект Обами"

Обрання темношкірого президента у США послужило поштовхом до зростання туризму на африканському континенті, - такий висновок зробили експерти, порівнявши показники туристичної індустрії різних країн.

У 2009 році в Африку приїхало на 5% більше туристів, ніж у 2008 році, у той час як в усьому іншому світі турбізнес втратив в середньому 4%.

Британська газета "Guardian" пише про так званий "ефект Обами": кенійське коріння президента США відродили у афро-американців інтерес до власного походженням, і це дало поштовх до розвитку "туризму пошуку коріння".

Глава Всесвітньої туристичної організації ООН Талеб Рифа, виступаючи на туристичному ярмарку в Мадриді, заявив, що "в головах людей стався стрибок у відношенні до Африки".

У звіті "The World Travel Market Global Trends Report 2009" йдеться: "Обрання Обами породило вибух інтересу до Кенії серед проживаючих в Америці етнічних африканців, які хочуть побачити село Коджело, де як і раніше живе бабуся президента".

Зростанню потоку туристів сприяє і захоплення ДНК-тестами на наявність чорношкірих предків. У США діє понад 2000 компаній, що займаються складанням генеалогії, в яких, починаючи з 2002 року, на прохання афро-американців було проведено 35 000 аналізів ДНК.

Тепер турагентства пропонують туристам такі пакети послуг з ім'ям Обами, як "Слідами африканського коріння Обами". У рамках цього туру мандрівників чекає відвідування його родового гнізда й розповідь про життя народів, що населяють Кенію і Танзанію.