5 правил щодо поводження з грошима

Туристам, які вирушають у подорож за кордон, варто планувати бюджет поїздок заздалегідь, перевіряти діючі пропозиції в пункті поїздки і уникати перевезення великих сум готівкою.

Компанія Visa опитала 7500 туристів з країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону. Дослідження особливостей управління бюджетом та витратами під час подорожей, повідомляє газета "Дєньгі". За підсумками опитування Visa сформувала рекомендації для відпочиваючих.

Топ-5 порад з управління особистими коштами під час відпочинку виглядають так:

1. Плануйте поїздку і бюджет подорожі заздалегідь.

Щоб уникнути несподіванок під час відпочинку, власники карток можуть зробити ряд кроків перед тим, як відправитися в подорож. Наприклад, шляхом простого дослідження, туристи можуть спланувати бюджет поїздки і визначити найбільш затратні покупки або активності для того, щоб вони не стали для них несподіванкою.

Щоб уникнути збоїв в роботі картки, власникам рекомендується заздалегідь інформувати банк, що випустив картку, про свій від'їзд. Крім того, турист має переконатися, що він пам'ятає ПІН-код картки. В якості додаткової міри, власники карток можуть налаштувати автоматичну оплату рахунків зі своєї кредитної картки і переконатися, що вони мають у своєму розпорядженні достатньо коштів на дебетовому рахунку.

За даними дослідження, мандрівники в середньому витрачають 14 тижнів на планування відпустки. 3/ 4 респондентів також відзначили, що вони вважають за краще планувати і бронювати тури по Інтернету. Інтернет є корисним ресурсом для отримання загальної туристичної інформації та перевірки доступних методів оплати в пункті призначення. Цей ресурс особливо популярний серед респондентів з Індії (21%) та Китаю (20%), тоді як туристи з Японії (53%) та Кореї (35%) вважають за краще покладатися в цих питаннях на друзів і родичів. Туристи з Кореї часто перевіряють інформацію у своєму банку (37%).

2. Перевірте туристичні пропозиції у вибраному пункті призначення.

Для того, щоб оптимально використовувати бюджет поїздки, туристам радять перевірити туристичні пропозиції у вибраному пункті, починаючи з пропозицій безкоштовного проживання в готелі і закінчуючи знижками в ресторанах.

Власники карток можуть скористатися різноманітними пропозиціями, що допоможе їм максимально ефективно використовувати бюджет поїздки. Детальніше про пропозиції для власників карток можна дізнатися на веб-ресурсах карткових систем.

3. Уникайте перевозити великі суми готівкових коштів.

Менші суми готівкових коштів пов'язані з меншими ризиками. Використання електронних засобів оплати, як то дебетових, кредитних і передплачених карток підвищують власну фінансову безпеку.

Майже кожен другий респондент (45%) відзначив, що прагнення мінімізувати ризики при здійсненні платежів є основною причиною використання платіжних карток замість готівки і чеків. Всього лише 4% туристів вважають безпечним носити з собою готівку. Варто звернути увагу на той факт що, у випадку крадіжки або втрати готівкові кошти втрачені безповоротно, в той час як у випадку втрати картки вона може бути заблокована банком після відповідного звернення власника картки.

4. Використовуйте банкомати для доступу до засобів.

Щоб уникнути необхідності носити великі суми готівки, наслідуйте приклад 2/3 опитаних туристів (64%), які вважають за краще отримувати готівку через банкомати безпосередньо в пункті призначення.

Рос Джексон, глава Міжнародного бізнесу "Visa", Азіатсько-Тихоокеанського регіону, зазначає: "Платіжні картки є міжнародною валютою, що приймається в усьому світі. Туристи мають доступ до особистих фінансів 24 години на добу, в тому числі у всіх головних аеропортах і туристичних центрах, швидко і легко можуть отримати місцеву валюту під час подорожей за кордоном. При цьому їм не потрібно заздалегідь знімати великі суми готівки".

5. Зберігайте номер картки та номери екстрених служб у безпечному та доступному місці.

Якщо відбувається щось несподіване, туристи завжди можуть розраховувати на підтримку. Звернувшись до служби допомоги клієнтам, турист може заблокувати картку і зробити запит на її активацію. Після повернення необхідно перевірити виписку по рахунку і, у разі виявлення підозрілих або невідомих транзакцій, власник картки повинен негайно повідомити про це в банк.

Дослідження "Туристичні переваги в 2009", яке  було проведено компанією Synovate з 7 по 28 серпня 2008 за замовленням Visa і PATA. Туристи, що прийняли участь в опитуванні, відвідали 11 ключових для Азіатсько-Тихоокеанського регіону туристичних напрямів (Австралія, Китай, Тайбей, Франція, Гонконг, Індія, Японія, Корея, Сінгапур, Сполучене Королівство Великобританія та Сполучені Штати Америки), і надали дані про минулі та майбутні плани подорожей.