Багато туристів після прогулянок Львовом кажуть: «Чудове у вас місто… ще б річку – і було би супер!». А потім довго не вірять в те, що навіть не усі львів’яни знають – понад 110 років тому наше місто було судноплавним!

На місці сучасного проспекту Свободи текла річка Полтва, що бере початок з джерел в районі теперішнього парку «Погулянка». За свідченнями істориків нею ходили рибальські барки – від Львова аж до Балтійського моря. Був серед Полтви й острів – зараз на тому місці площа Адама Міцкевича. До речі, на острові, який розділяв річку на два потоки, віддавна стояла каплиця Божої Матері.

Але наприкінці ХІХ століття міська влада вирішила, що від Полтви більше шкоди, ніж користі: вологість та забагнюченість навколишньої місцевості, купи комарів та сморід від загниваючої води. На останнє городяни скаржилися найбільше, тож було прийняте рішення сховати річку під землю. Таким чином Полтва перетворилась на міську каналізацію. Проте вона існує й досі, львівські діггери часом прогулюються її, тепер вже бетонними берегами. Витікаючи з-під багатокілометрового тунелю під Львовом, Полтва прямує через Західний Буг до Балтійського моря так само, як і кілька століть тому. Іноді львів’яни жартують, що то є наш внесок в європейську спільноту. 🙂

До речі, два роки тому керівник львівського Музею ідей Олесь Дзиндра та львівська поетеса, що проживає у Нью-Йорку, Марія Шунь задумали проект «Leopoltvis», що покликаний врятувати річку. дискусії про те, чи потрібно міняти нинішнє обличчя Львова заради річки-примари точаться й досі. Головне питання, звісно, у фінансуванні.

Lady Kava

постові: Щоб ваш бренд впізнавали треба заказать логотип в майстра своєї справи.
Щоб вибрати достойне місце проживання на відпочинку в Одесі, треба переглянути всі отели Одессы і орієнтуватись в цінах.