Балі - Острів Богів

На нашій великій планеті залишилося зовсім небагато райських куточків, де гармонійно поєднується незаймана природа з чудовим сервісом класних готелів. Коли ж людина, бажаючи зняти стреси великого міста, потрапляє в одне з таких місць, він має право назвати його островом везіння, більше того – островом своєї мрії.

Саме так можна назвати острів із загадковим ім'ям Балі, кращий з майже 14 тисяч островів Індонезії. Самі за себе говорять численні поетичні назви Балі - "Острів Богів", "райський острів", "Острів любові". Молодята мріють провести тут медовий місяць, а всі інші – хоча б просто побувати.
Так, летіти сюди далеко: регулярний рейс "Аерофлоту" до Джакарти або Сінгапуру, а потім місцевий рейс розкішної а/к "Гаруда" до Денпасара. Проте все більше число туристів з усіх кінців світу відвідує Балі цілий рік. Серед них і наші співвітчизники.

Адже тільки тут можна відпочити в розкішному готелі за вельми помірну плату. До ваших послуг кращі готелі: п'ятизіркові "Ріц Карлтон", "Інтерконтиненталь", "Шератон", "Мелія Балі Соль". Лише трохи поступаються їм чотиризіркові готелі "Мелія Беноа" і "Холідей Інн". Втім, навіть у тризіркових готелях просторі номери оснащені телевізорами, мінібарами, кондиціонерами. А самі готелі володіють приватними пляжами. На Балі ви сповна насолодитися бездоганним сервісом і гостинністю місцевих жителів. Туристів тут особливо люблять і намагаються у всьому їм догодити.

Хочете добратися куди-небудь на таксі? У будь-яку частину острова – всього за 1 американський долар. Послуги російськомовного гіда протягом дня будуть коштувати приблизно 20 доларів. Здивовані рівнем цін? Тоді ще одна порада. Обідати та вечеряти рекомендуємо в ресторанах за межами готелю, що набагато дешевше, ніж харчуватися в готельному ресторані. Наприклад, вечеря з вином в одному з кращих міських ресторанів обійдеться приблизно в 10 доларів на людину, а якщо скромніше – у два рази дешевше.

Але досить про хліб насушний. Адже в Індонезію їдуть не за дешевими обідами, а за екзотикою. А на Балі вона є. Адже острів омивається двома океанами – Індійським і Тихим. На тихоокеанському узбережжі найпрестижнішим курортом вважається Нуса Дуа – широка смуга білосніжних пляжів з шикарними готелями - "Мелія Балі Соль", "Шератон Нуса Інду", "Шератон Лагуна", "Хілтон". На узбережжі Індійського океану, що омивається ласкавими бірюзовими водами, знаходиться елітний курорт Джімбаран, де розташовані готелі "Рітц Карлтон", "Інтерконтиненталь" і "Фор сізонс".

По суті, всі готелі розташовані на південному краю острова, і за 10-20 хвилин можна проїхати з одного узбережжя на інше. Можна заперечити, що шикарні готелі, бездоганний сервіс, піщані пляжі і чисте море є і в інших країнах. А як ви ставитеся до безлюдного острова? Адже можна відправитися на острів Комодо і на власні очі побачити там рідкісних стародавніх ящерів – варанів. Вони сягають трьох метрів довжини.

На острів Серанган можна дістатися на човні або навіть пройти пішки під час відпливу. Тут живуть гігантські морські черепахи, які зовсім не бояться людини. На них можна проїхатися по морю. Задоволення рідкісне! Неподалік від рибальського селища Чанді Даса, що на східному узбережжі острова, є таємнича печера Гоа Лава. У темряві печери живе більше тисячі кажанів. Коли чуєш зловісне шарудіння їхніх крил, мимоволі відчуваєш нез'ясовний підсвідомий страх, навіть незважаючи на присутність гіда та інших туристів. Але боятися не варто: поруч з печерою є невеликий храм, і майже кожен день біля входу до печери проводиться релігійна церемонія.

Не менш цікава поїздка в священний мавп’ячий ліс Алас Кедатон. Тут вистачає не тільки диких мавп, але і кажанів. При відвідуванні заповідника обов'язково зніміть окуляри, сережки та ланцюжки, інакше мавпи допоможуть вам швидше, ніж ви думаєте.

З дитинства всі пам'ятають казки про жар-птиці. А побачити її живою можна в фантастичному парку птахів Таман Барунг, де серед безлічі рідкісних квітів і рослин мешкає більше 1000 видів пернатих, які хизуються вогненним оперенням. А як щодо багатої і самобутньої культури Індонезії?

На Балі, на відміну від іншої мусульманської Індонезії, сповідується індуїзм. Індуїстські храми скрізь: в селищах, на полях і навіть на території багатьох готелів. Недарма Балі називають островом десяти тисяч храмів. Кажуть, що храмів на Балі більше, ніж будинків. У столиці острова – місті Денпасар – височіє храм Пура Джагатнатха, присвячений вищому божеству. На оглядовій екскурсії по місту показують статуї черепахи і двох драконів, що символізують створення світу. Храм Бекасіх, розташований на схилі гори Гунунг Агунг, що в 85 км від Нуса Дуа, вважається найбільш шанованим на Балі. Найвідоміший храм – Тана Лот – ефектно розмістився на скелі біля океану. Його бажано відвідати під кінець дня, щоб сповна насолодитися видовищем занурення розпеченого сонця в прохолодну смарагдову воду.

При нагоді відвідайте материнський храм Пура Улувату. Він побудований на високій скелі, на узбережжі. Скеля, нібито, це залишки корабля, на якому бог морів Деві Дана йшов на Балі, де він хотів бути царем. Найкращий час для огляду храму – захід сонця, коли його стіни вигадливо фарбуються в різні кольори. Але й тут живуть священні мавпи, тому будьте пильні.

У храмах влаштовуються ритуальні танці, що більше нагадують спектаклі. Прекрасні дівчата разом з богами і демонами віртуозно виконують зачаровані екзотичні танці. Сенс того, що відбувається ви легко зрозумієте: боротьба добра зі злом. Ставлення до богів і демонів на острові особливе. Статуї їх зустрічаються повсюду: вони, схоже, стежать за кожним вашим рухом. Перший час голова йде обертом, а потім потроху звикаєш до їх присутності, адже вони - невід'ємна частина навколишнього середовища, як чисте повітря, прозора вода, розкішні фруктові сади і широкі рисові поля.

Думаю, мало хто знає про існування в центрі Балі міста художників під назвою Убуд. Тут розвивався самобутній стиль острова. Як свого часу Таїті надихав Ван Гога, так і Балі приваблює багатьох талановитих майстрів. Саме в убуде народилося місцеве мистецтво Вальтер Спайс. Відвідування студії Антоніо Бланко, званого азіатським Сальвадором Далі, завершує екскурсію.

Гори Балі – це чарівної краси кам'яне намисто острова. Дуже популярні поїздки на вулкани. Навіть люди, далекі від поезії, не залишаться байдужими до їх сивих вершин. Якщо не полінуватися і забратися на одну з найвищих гір, наприклад, на священну Гунунг Агунг (3170 м), то піднімаєшся вище хмар і відчуваєш небувале захоплення. Всі ваші попередні враження залишаться десь там, внизу. Ви ж будете ближче до сонця і зірок, над ними.

А треба сказати, що зірки на екваторі величезні і яскраві, і світла дають достатньо. Сонце ж круглий рік прогріває повітря до 30-35, а воду - до 27-29 градусів. Тому на Балі добре завжди. Період з липеня по серпень вважається високим сезоном. Вся справа в тому, що наше літо – це зима в Індонезії. Температура повітря трохи знижується, але саме головне – знижується вологість. Насправді, вологості не потрібно боятися, так як відпочинок на березі океану легкий і приємний навіть для астматиків. Але все-таки, чим менша вологість, тим краще. Сезон сухої погоди встановлюється тут з квітня і дощі бувають вкрай рідко. Це до того, що поширена думка про доцільність відпочинку в Індонезії тільки взимку – не зовсім правильна.

Розповідь буде неповною, якщо не торкнутися мінеральних джерел – одного з феноменів острова. Вони не тільки додають сил і здоров'я скупавшись у них людям, але і зціляють. Недарма туристи, які повернулися з Балі, виглядають чудово, наче помолодшали років на десять. Особливо славиться чарівне і цілюще джерело в монастирі Пура Тіртей Емпул в Тампаксірінгу. Згідно з давньою легендою, він забив з-під землі в тому місці, де бог Індра шукав воду для того, щоб оживити своїх мертвих воїнів.

А що в Індонезії купують? Якісні ювелірні, шкіряні і текстильні вироби, які зовсім недорогі. Друзям везуть невеликі сувеніри з срібла, каменю, дерева. До того ж, курс рупії впав, і навіть речі відмінної якості продаються за безцінь. Найпопулярніший ринок в Денпасар – Пасар Бадунг. Тут можна купити практично все.

Поблизу широкий вибір хусток, різьблення по дереву та інших виробів на артистичному ринку Пасар Кумбасарі. Багато хто вже дізнався і полюбив торговий центр в місті Кута і центр виготовлення ювелірних виробів, що йдуть по всьому світу, - Челук.

Кілька слів про розваги. Аквапарк з 16-метровими водними гірками, розташований поруч з містечком Кута, сподобається і дорослим, і дітям. Любителі активного відпочинку займуться підводним полюванням, рибалкою (трапляються навіть акули або риба-меч вагою в центнер), спуском гірською річкою.

Зважилися? Тоді вибирайте готель на свій смак і бронюйте місце під сонцем на острові везіння, ізольованому від метушні і проблем зовнішнього світу, вільний від турбот і тривог, з видом на безхмарний горизонт. Але для початку прочитайте кілька корисних порад:

  • Щоб уникнути неприємностей зі шлунком питну воду потрібно купувати тільки в пляшках.
  • Для профілактики укусів комах користуйтеся репелентами.
  • У місцях скупчення коралів слід купатися в гумових капцях (корали наносять рани, в які може потрапити інфекція).
  • Рекомендується (не обов'язкове, якщо ви не збираєтеся виїжджати за межі туристичних зон, у малонаселені райони і джунглі) вакцинація проти гепатиту А і Б, жовтої лихоманки, малярії (якщо ви плануєте подорож на дрібні острови або у віддалені куточки країни. Дана умова не поширюється на Джакарту, острова Балі і Ява).
  • В Індонезії не можна показувати на когось пальцем. Строго заборонено торкатись голови індонезійця.
  • Слід уникати проявів ніжності на людях, не можна класти ногу на ногу, виставивши ногу в чиюсь сторону, говорити про політику, кричати і гніватися.
  • Індонезія переважно мусульманська країна, і тому не можна носити занадто короткі шорти і спідниці, засмагати без верхньої частини купальника. У державних установах і мечетях одяг повинен прикривати коліна.
  • Ніколи не їжте лівою рукою в Індонезії! За традицією ліва рука служить для того, щоб обполіскувати після випорожнень. Тому індонезійці не тільки не їдять лівою рукою, але і не передають нею нічого.
  • Приїхавши до Індонезії, ви потрапляєте у вологі тропіки, тому запасайтесь сорочками, блузками і нижньою білизною з розрахунку 2-3 зміни на день. Прання (за окрему плату) вам забезпечить готель.
  • В Індонезії не прийнято давати чайові. Однак деякі спеціальні послуги все ж таки доводиться заохочувати додатковими засобами. Найчастіше грошової добавки просять водії таксі. Сума в такому випадку зазвичай округлюється до 500 рупій. Носії в готелі бажають отримати за роботу 100 рупій.
  • Обмінювати гроші рекомендується в банках, де найвигідніший обмінний курс. Зберігайте квитанції при обміні валюти, тому що вони можуть знадобитися при виїзді для обміну індонезійських рупій на іншу валюту. Туристичні чеки можуть бути обміняні в банках або обмінних пунктах, а також прийняті в деяких магазинах. Основні види кредитних карток приймаються до оплати в основному в дорогих готелях, ресторанах і магазинах, але не зручні для щоденних витрат.
  • Потрібно знати про наявність діючих вулканів. У західній частині острова Ява, на островах Борнео і Суматра можна зустріти тигрів і диких биків. Будьте уважні.