Який відпочинок вибрати?

Давайте спробуємо трішки серйозніше поставитися до майбутньої відпустки - добре подумайте, який саме відпочинок вам потрібен. І лише потім передавайте "технічне завдання" фахівцям.

ПЕРШЕ - ПОСТАНОВКА ЦІЛЕЙ

Більшість зіпсованих відпусток починається ще вдома, на дивані. Ви хочете добре відпочити, але погано уявляєте, де і як це зробити. Спробуйте викласти на папері у вільній формі ваші очікування з урахуванням складових вояжу. Нехай це буде схоже на шкільний твір, але воно допоможе правильно ставити завдання і не втратити важливі моменти при обговоренні туру з менеджером турфірми.

Одразу визначіться з деякими основними пунктами. Відпочиваємо на батьківщині або за кордоном? Який вид відпочинку краще - пляжний, екскурсійний, оздоровчий, комбінований? Яким транспортом будемо користуватися? У готелі якого рівня будемо відпочивати?

Не буде зайвим, почувши захоплююче оповідання турагента про прекрасні готелі, "зачепитися" за прості дрібниці: яка інтернаціональна аудиторія закладу, тип харчування, розмір басейну, віддаленість від міста і т.д. Гарні резорт-готелі мають свої пляжі, але буває всяке. У спекотній країні навіть 50 метрів – відстань. Якщо у вас діти-підлітки, чи не занудьгують вони в готелі, де на першому місці міні-клуб і дискотека для тих, кому до десяти?

Подумайте: якщо ви людина активна і допитлива, віддаєте перевагу екскурсії та далекій прогулянці, чи варто замовляти 5*- ий готель? Все одно потрапляти в кімнату будете тільки під вечір.

Рівень готелю завжди важливий, особливо в Туреччині та Єгипті. Це "фортеця" для відпочиваючих, де зібрано все для життя і розваг. У цих країнах за територією готелю не завжди затишно. Тому краще не економити на зірках – відпочивати так відпочивати.

Отже, якщо ви окреслили цілі, в хорошій турфірмі вам допоможуть відсікти все зайве і вибрати те, що необхідно у вашому випадку.

БЮДЖЕТ ПОЇЗДКИ

Вартість туру складається з ціни авіаквитка, місця в готелі, харчування, страхування, трансферу, екскурсій, поточних витрат. Зазвичай в турпакет не потрапляє віза – це окрема стаття витрат.

Особлива тема – харчування. Переглядаючи прайс-листи, не бійтеся незрозумілих абревіатур – вони прості: ВВ - тільки сніданки, НВ-сніданок та обід або вечеря, FВ - повний пансіон. Система ВВ зручна у Східній Європі та країнах Середземномор'я, де повно недорогих кафе і ресторанчиків. Проекспериментувати з місцевою кухнею добре в Болгарії, Греції, Чехії та Угорщині. Про all inclusive знає більшість туристів, які набили руку на масових напрямках – це цілодобове споживання їжі та напоїв місцевого виробництва. Останні роки з'явилися розширені варіанти Аll - ultra, suреr та інші, в залежності від фантазії і стратегії готельєрів.

Якщо говорити про транспорт, то добиратися до курорту можна регулярним рейсом (як правило, на європейському напрямі) або чартером.

Чартер, звичайно, дешевше, тому що ціна крісла розраховується з 100%-ного завантаження літака. Від розкладу чартеру залежить тривалість відпочинку – турпакет припускає квиток в обидва кінці.

Особливість чартерів – плаваючий розклад. Будь-яка затримка в будь-якому аеропорту тягне за собою подальші збої графіка. Досвідчені туристи знають – переліт в пікові дати часто пов'язаний з неприємностями – заміною літака або довгим очікуванням в аеропорту.

Екскурсії краще замовляти на місці, в готелі. Це турбота приймаючої фірми, і робить вона свою роботу добре. З вуличними фірмочками можна зв'язуватися, але обережно. Експериментувати на своєму гаманці не варто.

ВИБІР ФІРМИ

Є думка, що краще мати "свого" менеджера – як лікаря або сантехніка. Приятеля або постійного клієнта, вже, звичайно, не скривдять.

Туристам, які подорожують часто і користуються послугами однієї і тієї ж фірми, простіше – вони сміливо звертаються в знайоме агентство. А як бути людям, які з яких-небудь причин вирішили звернутися до іншої компанії або взагалі їдуть в "далекі мандри" вперше?

Для поїздки на масові напрямки – у Туреччину чи Єгипет – можна спокійно звертатися до будь-якого агентства. Як правило, агенти реалізують тури, вже скомпоновані туроператором. Якщо ви і менеджер зрозумієте один одного – відпочинок вдасться. Не забудьте тільки запитати, чи був він в цих місцях, і попросіть позначити "мінуси" вашого вибору.

Якщо ж ви вирішили поїхати в ексклюзивну подорож, то звертайтеся в авторитетну компанію – їх назви є загальновідомі. У великих фірмах, що працюють вже багато років, маршрути відкатані до дрібниць, а з партнерами за кордоном склалися стабільні відносини. Тут майже стовідсотково можна бути впевненим, що замість обумовлених чотирьох "зірок" вас не поселять в "сарайчик", а дворазове харчування не виявиться гібридом убогого лікарняного раціону з армійським пайком.

У таких компаніях, як правило, показують не яскраві глянцеві фотографії білосніжних бездоганних готелів і запаморочливих пейзажів, а реальні номери, в яких доведеться жити клієнтові. Крім того, великі компанії через великий потік відпочиваючих бронюють номери в готелях оптом (що дещо здешевлює відпочинок).
Якщо ви хочете скористатися послугами компанії-новачка (а таких – переважна більшість), обов'язково подивіться на ліцензію.

Найголовніша порада: вирушаючи у подорож, особливо в далеку, вимагайте, щоб туристична фірма склала договір. У документі треба обумовити побільше принципових моментів: маршрут перевезення, вартість путівки, хто платить за візи і страхівку, умови проживання та харчування, перелік екскурсій, права та обов'язки сторін. Під час підписання контракту уважно його прочитайте. Уточніть, чи знає супроводжуючий працівник турфірми мову країни перебування, чи їздив раніше по цьому маршруту.
Не соромтеся запитувати. Наприклад, на що можна розраховувати в 2*- му готелі? Або яке меню передбачає поняття "напівпансіон"? Завдяки отриманій інформації ви зможете прикинути, скільки грошей брати із собою за кордон.

Мандрівники мають право отримати в повному обсязі всі послуги, які записані в договорі і передбачені програмою перебування. Якщо, наприклад, у договорі зазначено, що ви відвідаєте Ейфелеву вежу, але насправді цього не відбулося, можна вимагати компенсацію. Факт відсутності екскурсії можна легко довести (наприклад, показаннями свідків).

Уточніть, яким чином ви можете відмовитися від поїздки (в разі чого) і забрати свої гроші. Одна з наших читачок після подій, пов'язаних з терактами, не ризикнула сісти в літак і не побажала летіти до Єгипту. Подала за тиждень відповідну заяву, але фірма гроші повернути відмовилася: мовляв, квитки куплені, готелі замовлені, хочете - летите, не хочете – залишайтеся...