Емірати – дуже молода країна. Півстоліття тому її населення перебивалося продажем кращих на землі перлів і напівпустинним скотарством. Найвищими будівлями вважалися мечеті та фортечні вежі. Автомобіль мав славу небаченого дива, вода – багатством, телефон – дивним словом з казки. Після відкриття гігантських родовищ нафти і газу країна зайняла одне з перших місць у світі по доходах, кількістю дорогих авто і мобільних телефонів на душу населення. У пустелі побудували хмарочоси, міста перетворили в парки, витрачаючи щорічно по три тисячі доларів на благополуччя кожного деревця. Емірати домоглися статусу найбезпечнішого місця на Землі, за що удостоїлися призу "Золотий глобус". А щоб уже зовсім потрясти світ – завозять 6000 тон снігу, щоб з липня 2005 року у своїй пустелі кататися на лижах. З 400-метрових сніжних гір.

Країна, клімат, особливості.

До складу ОАЕ входять сім еміратів: Абу-Дабі, Дубай, Шарджа, Аджман, Ум-ель-Кайвайн, Рас-ель-Хайма і Ель-Фуджайра. Столиця – Абу-Дабі. Голова країни – шейх Заїд бен Султан аль-Нахайан, правитель емірату Абу-Дабі, обраний з числа монархів ОАЕ.

Державна релігія – іслам, але в цілому країна відрізняється неабиякою віротерпимістю. Державна мова – арабська, мова ділового спілкування – англійська. Середня тривалість життя місцевого населення – 73 роки. Прісну воду отримують з морської на 32 заводах, і за рівнем її споживання країна займає одне з перших місць у світі.

Нафтодолари і блага.

Главу держави, шейха Заїда, в мусульманському світі недаремно називають "найвидатнішою ісламської особистістю". Після отримання колосальних доходів від нафтовидобутку його високість не забув про своїх громадян: кожному сімейству були видані "підйомні" - 400 тисяч доларів. Лише два з семи складових країн еміратів багаті запасами нафти: 95% її сконцентровано в найбагатшому еміраті Абу-Дабі і 5% у Дубаї. Але ніхто не бідує: кожен емірат відраховує до бюджету половину доходів, які розподіляються між "суб'єктами федерації" відповідно до чисельності населення і першорядних потреб.

З боку здається, що держава дуже серйозно стежить за будь-якою дією громадянина, тільки й чекаючи випадку надати йому підтримку. Ледь народжена дитина отримує допомогу. Він безкоштовно отримує освіту в коледжі або університеті в будь-якій точці земної кулі. Лікування громадянина бере на себе держава. Даються позики на одруження і будівництво будинку, можливо і погашення калиму: не руйнувати ж людське щастя. Бажаєш відкрити свою справу – банки мало не шикуються в чергу, пропонуючи позики. З народженням третьої дитини в сім'ї банківські кредити автоматично погашаються. І деякі з гордості відмовляються від допомоги на дітей. Військовослужбовці і поліцейські – на повному державному забезпеченні. Матеріальна допомога вдовам, розведеним, людей похилого віку або самотнім жінкам, до 35 років не знайшли чоловіка, - розміри допомог і позик починаються з 20 тисяч доларів і практично не мають верхньої межі.

Арабські Емірати – дуже багата країна. Повага та любов підданих до свого шейха велика і стійка, а внутрішня політика держави користується незмінною підтримкою.

Аборигени та емігранти.

Відвідавши Арабські Емірати бізнесмен або турист за час перебування звичайно зустрічає не більше декількох десятків корінних жителів країни.

Це митники, поліцейські, чиновники, бізнесмени, жінки, що вирушили за покупками. Найчастіше він спілкується з обслуговуючим персоналом готелів, ресторанів, пляжів, магазинів, продавцями ринків або просто бачить вуличних робітників. І це, як правило, емігранти. Звичайно, громадянин ОАЕ може мати майстерню або магазин, ловити рибу і вирощувати верблюдів, а то й займатися старовинним промислом перлів. Але все-таки вважає за краще бути саме господарем і керівником. Дуже багато хто з службовців і бізнесменів мають одну-дві вищі освіти, частіше європейських, (інакше кар'єру не побудуєш), а решта в особливому завзятті до фізичної праці не помічені.

Серед працюючих за наймом чимало висококласних фахівців і техніків, інші – дешева робоча сила з Пакистану, Індії, Ірану або Філіпін: більше 80%. Вже сьогодні їх кількість вдвічі перевищує кількість корінного населення і продовжує рости. Їх заробітна плата становить 100-200 доларів США. Вони ніколи не стануть громадянами багатих Еміратів. Громадянство у місцевих арабів передається тільки від батька до дітей.

Міфи і закони.

У свідомості сучасного українця Емірати представляються то казковою країною "перемога арабського комунізму", то раєм для шопінгу, то повною релігійних пасток землею традиційного ісламу.
Існує думка, що кожен мешканець ОАЕ – мільйонер, зайнятий пропалювання мішків з нафтодоларами. Місцеві магазини і ринки, безумовно, хороші. Припустимо торгуватися, і робити це наполегливо і зі смаком. Але ціни аж ніяк не викидні, і думка, що на кілька десятків доларів можна набрати пару пудів покупок – легенда.

Звичайно, у настільки багатій умовностями країні існує чимало правил поведінки, які бажано дотримуватися. Не варто, наприклад, бродити серед тих, хто молиться і коментувати своє ставлення до намазу або мусульманського посту. Непристойно їсти на ходу. Не прийнято фотографувати місцевих жителів без їх дозволу, поліцейські дільниці та державні установи – а де подібне вітається? Лихословити, смітити на вулиці, перевищувати швидкість на дорогах або загрожувати кому б то не було неприпустимо в будь-якій цивілізованій країні.

Традиційно болюча проблема спиртних напоїв вирішується досить просто, хоча і дорого. Якщо не намагатися провезти ящик горілки – митний огляд проходить без труднощів. Торгують спиртним у барах готелів і в ресторанах. Але поява в нетверезому стані на вулиці або, не дай Аллах, за кермом карається штрафом, арештом і депортацією. А буйна поведінка "під градусом" загрожує ще й знайомством з батогами.

Застосування максимальних кримінальних, адміністративних, релігійних чи побутових покарань – рідкість. Але, наприклад, при спробі ввезення наркотиків пощади чекати не слід. Місцева поліція і суди непідкупні.

І рукотворні чудеса.

Серед найбільш амбітних світових проектів початку XXI століття "Пальмові острови" емірату Дубай називають "чудом світу" і найбільшим на землі штучним архіпелагом. Подібно до Великої китайської стіни, їх видно з космосу неозброєним оком. Будівництво вартістю понад 3 млрд. доларів фінансується урядом ОАЕ і міжнародними банками, а кількість насипного грунту таке, що ним можна тричі охопити Землю по екватору стіною заввишки два метри і товщиною 50 см.

Перший комплекс – "Пальма Джумейра" – повинен бути закінчений у 2005 році. Зверху він дійсно нагадує пальму: "ствол" довжиною 24 км, 17 острівних гілок і 11-кілометровий "півмісяць"- хвилеріз. Тут розмістяться 60 готелів класу "люкс", 2000 віл і котеджів з басейнами і власними пляжами, кілька тисяч апартаментів, ресторани, торгові центри, SPA, яхт-клуби, найбільший у світі підводний парк і десяток штучних рифів. Дно "прикрасять" затонулими судами, літаками, вежами, залишками давньоримського форуму та цілою єгипетською пірамідою. А серед розваг пропонується, наприклад, щоденний пошук запротореного на дні кілограма золота.

"Пальма Джебель Алі" буде в півтора рази більшою і ще більш розкішною. 1060 пальових відокремлених будинків розташуються у вигляді рядків поеми принца Дубая - Мухамеда бін Рашида Аль Мактума, які перекладаються приблизно так: "черпати мудрість у власника мудрості: не кожен, хто сидить на коні, - вершник".

Третій грандіозний комплекс – "Світ" – дві сотні островів у формі континентів Землі, кожен острів буде представляти одну з країн з її характерними рисами і ландшафтом. Планується, що це буде найкомфортніше і найбезпечніше місце для життя і відпочинку дуже багатих людей.

Квіти Сходу.

У розмові з жителем ОАЕ ніколи не можна запитувати про благополуччя його дружини (або дружин), у кращому випадку можна ввічливо поцікавитися про сім'ю. Емірати – це світ чоловіків. І навіть у космополітичному Дубаї, де переважає арабська молодь, що здобула освіту в Європі, загальний соціальний клімат визначають традиції і погляди батьків.

Закон дозволяє кожному чоловікові мати до чотирьох офіційних дружин. Причому задоволення це недешеве: калим, подарунки на суму в кілька десятків тисяч доларів, окреме житло для кожної дружини, а ще подарунки та обов'язкові розваги. Триразове проголошення чоловіком формули "талак", рівносильно розлучення, вимагає від дружини негайно покинути будинок чоловіка в тому, що на ній є. Можливо тому місцеві жінки так люблять прикрашати себе золотом. Втім, якщо дружина вирішить, що їй бракує подарунків або уваги, вона може подати на чоловіка в суд і теж вимагати розлучення. У будь-якому випадку, до будинку сучасної "розведеної" під'їжджає величезна вантажівка і дочиста вивозить "те, що на ній є" - від крихітних сережок до останньої чашки.

Досі залишаються в силі вироблені століттями канони жіночої краси. Ідеальна "троянда Сходу" має бути пристрасною недоторканністю, з тонкою, як стебло, талією, гнучкою спиною, алебастровими грудьми, ногами – колонами і важкими стегнами, "тісними для широких дверей".