Різні джерела, як правило, дають масу всіляких рекомендацій щодо специфічних правил поведінки в мусульманських країнах. Однак перевіривши виявляється, що в основній своїй масі вони відповідають нормам, прийнятим в сучасному західному суспільстві.

Розберемо поради, які озвучуються найчастіше:

  1. Не фотографувати жінок у чорних накидках. Взагалі-то фотографувати людей без їх дозволу – тим більше жінок – вважається (чи, принаймні, до недавнього часу вважалося) негожим і в нас. У цьому є присмак своєрідного посягання на особисте життя. Без папараці, звичайно, сучасний світ обійтися вже не може, але порядна людина утримається від фотографічного підглядання, особливо якщо об'єкт передбачуваної зйомки всім своїм виглядом дає зрозуміти, що він не бажає себе афішувати.
  2. Не фотографувати військові об'єкти. З таким самим успіхом можна порадити не направляти пістолет на президента країни, щоб уникнути прикрих непорозумінь і ускладнень.
  3. Не пити алкоголь на вулиці. "Пристойні люди", як відомо, п'ють або в барі, або вдома, або на природі. Пити спиртне на вулиці, та ще й з горла, в Україні теж не зовсім прийнято – можна навіть у міліцію загриміти. Якщо вже зовсім нетерпимо, покладіть пляшку в пакет і пийте так, щоб ніхто не бачив, до чого ви прикладаєтесь.
  4. Для жінок – не носити штани і обтягуючий одяг, не оголювати голову, ноги, спину і інші частини тіла в святих для мусульман місцях. Ті ж самі правила діють при відвідуванні християнських церков і храмів, і про них начебто всі і так обізнані.
  5. Для жінок – не з'являтися в тубільних кварталах без супроводжуючого (особливо у відкритому одязі). Так, у цьому випадку досить великий ризик всякого роду докучань з боку чоловічого населення. Але й у нас прогулюватися нетрями поодинці не рекомендується.
  6. Нарешті – поради типу не смітити, не плювати і таке інше. Тут і говорити нема чого.

Наполегливі заклики до дотримання цих, загалом очевидних, правил, пояснюються, мабуть, тим, що значна частина наших співгромадян якось не звикла ще вести себе по-людськи під час відпускних гулянь. Так що будьте людьми, дорогі співвітчизники! Пам'ятайте – ви тут в гостях!