Тим, хто їде в тропічні країни (Мексику, Бразилію, Панаму і т. п.), Міністерство охорони здоров'я рекомендує зробити щеплення від дифтерії, правця, поліомієліту, гепатиту А, черевного тифу та коклюша. Якщо ви відправляєтеся в Африканські держави, розташовані на південь від Сахари, необхідна вакцинація проти жовтої лихоманки і гепатиту В. У більшості країн Африки (Алжир, Туніс, ПАР) і Південно-Східної Азії (Таїланд, Сінгапур, Малайзія) доцільні щеплення проти гепатитів А і В , черевного тифу. У країнах Центральної Азії та Середземномор'я (Туреччина, Єгипет) рекомендується убезпечити себе від зараження гепатитом А.

У багатьох південних країнах (наприклад, у Єгипті) категорично забороняється їсти немиті фрукти та овочі, а також пити сиру воду з водопроводу. Фрукти, овочі та зелень треба мити з милом. Для пиття слід використовувати воду, розфасовану в пластикові і скляні пляшки.

Якщо ви не зробили завчасно всі щеплення, вам слід звернути особливу увагу на дотримання правил особистої гігієни: ретельно мийте руки перед кожним прийомом їжі, приймайте душ декілька разів на день, не їжте в дешевих кафе і ресторанах, не купайтеся у відкритих водоймах. Рекомендується утриматися від вживання слабоалкогольних коктейлів з льодом – в холодній воді вірус гепатиту А особливо довго зберігає свою активність. З метою профілактики пийте вітаміни, особливо налягайте на вітамін С – його брак знижує імунітет організму.

У країнах з більш холодним кліматом епідеміологічна ситуація, як правило, більш спокійна. В окремих випадках рекомендується вакцинація проти гепатитів А і В. Усім без винятку варто зробити щеплення проти кліщового енцефаліту – підчепити його можна в будь-якій центрально-європейській країні.

І пам'ятайте: за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, небезпеці заразитися інфекційними захворюваннями піддаються всі туристи, причому в рівній мірі – незалежно від вартості придбаного туру і кількості зірок у готелі. Що б там не кричали численні панікери, медики стверджують: вакцинація – в цілому річ корисна. Отже не сподівайтеся на авось і зробіть вчасно необхідні щеплення, тим більше що найчастіше вакцинацію можна здійснити за державний рахунок.