Паризьке метро

Паризьке метро – найзручніший спосіб подорожі по столиці Франції та її передмістях. Станції розташовані через кожні 710 метрів і, як правило, в дуже зручних місцях. На кожній платформі вказуються не тільки наступні зупинки, але і кінцеві станції лінії. Вони позначені в кінці кожної платформи.

Самі платформи рознесені по сторонах. Прохідні турнікети відрізняються різноманітністю: є з дверима майже в людський зріст, є турнікети зі звичайною трьохріжковою вертушкою, а є з маленькими дверцятами.

Окрім цього, в паризькому метро велике розмаїття вагонів. Приміром, екскурсії в минуле, на закриті станції 30-х років, можна зробити на старовинних поїздах, стилізованих під перші пересувні склади. Подорож проходить під звуки шарманки або популярні композиції у виконанні Едіт Піаф і Шарля Азнавура. Туристів привозять на станції, які використовуються для проведення вечірок, показів мод і пізнавальних екскурсійних турів.

Є вагони "новіші". Вони відрізняються тим, що двері потрібно відкривати спеціальною ручкою, тільки після чого подається стиснене повітря, і вони розчиняються повністю. А в самих вагонах сидіння розташовані поперек руху.

На найсучасніших маршрутах між вагонами замість дверей встановлені скляні перегородки, так що весь потяг являє собою одну наскрізьну трубу, між платформою і прибуваючим потягом є розсувна скляна стіна з автоматичними дверима для проходу в поїзд. Ці поїзди пересуваються без машиніста, на гумових колесах, які при русі видають гучний свист. Двері у вагонах на цій лінії відкриваються спеціальною кнопкою.

Схема маршрутів паризького метро

У метро Парижа всі станції дуже різні. Наприклад, є платформи, які дуже нагадують філію ботанічного саду, а є звичайні станції, викладені кахельною плиткою.

Паризьке метро працює в поєднанні з приміської електричкою RER, чотири лінії якої носять літерні позначення від A до D, з 05:30 до 00:30.

Одноразові квитки слід зберігати до кінця поїздки, тому що на виході також встановлені турнікети.

Проїзні квитки дійсні як для поїздок у метро, так і в автобусах. Книжечка з 10 квитків (carnet) дозволяє зекономити майже половину вартості квитка. Ці книжечки можна купити на автобусних зупинках, на станціях метро і в деяких тютюнових крамницях.

Ще одна зручна річ - "Парі - візит", що дійсний протягом 3 або 5 днів поспіль для проїзду на метро, автобусі і залізниці в межах Парижа / Іль-де-Франса. За цим квитком також надається знижка при відвідуванні деяких туристичних об'єктів. Такий квиток можна купити на основних станціях метро, залізниці та в аеропортах.

Квиток "Формула - 1" дозволяє робити необмежену кількість поїздок протягом одного дня на метро, автобусах, приміських потягах і нічних автобусах (які ходять навіть до Євродіснейленду). Такі квитки можна придбати в касах метро або в Центральному туристичному агентстві на Єлисейських полях.

Як додаткові послуги в паризькому метро можна пройти сеанс масажу, або випити чашку зеленого чаю.