При здійсненні подорожі не треба забувати про те, що в багато країн без медичної страхівки вас можуть просто не впустити. Хоча радість майбутньої подорожі не хочеться затьмарювати навіть думками про можливі проблеми зі здоров'ям, треба мати на увазі, ні одна медична установа не буде всерйоз займатися хворим, який не зможе підтвердити свою платоспроможність.

Тому настійно радимо не спокушати долю і застрахуватися. На перший погляд застрахуватися дуже просто – потрібно лише купити поліс страхування медичних витрат "для осіб, що виїжджають за кордон". Їх пропонують, численні фірми. Купуючи поліс страхування треба пам'ятати, що вони відрізняються ціною та переліком послуг, оплата яких гарантується. При цьому їх об'єднує одне: поліси страхування медичних витрат не призначені для вашого лікування. Страховик, що продав поліс за які-небудь двадцять доларів не захоче платити за рахунками на кілька тисяч. Тому всі поліси незалежно від того, що вам буде говорити страховик, призначені для того, щоб якнайшвидше привести клієнта в транспортабельний стан і відправити додому. Практика показує, що таке завдання страховикові вдається вирішити зазвичай за 3-4 дні.

Як правило, вітчизняні страховики працюють в союзі з західними компаніями за схемою (відомої під назвою Assistance), при якій українська фірма безпосередньо або через посередників укладає договір із західною, яка і буде допомагати вам у разі чого. При цьому поняття assistance не обмежується медичною допомогою або, скажімо, транспортуванням клієнта. Перелік послуг набагато різноманітніший – починаючи від продовження візи та обміну квитків, закінчуючи наглядом за вашими дітьми. Щоправда, більшість з них недоступні.

Кожна компанія-assistance має мережу чергових бюро, розташованих у регіонах, на які поширюється дія полісів. При настанні страхового випадку клієнт повинен подзвонити в один з центрів, телефони яких зазначені на ідентифікаційній картці або полісі. Отримавши дзвінок, черговий центр займеться вашими проблемами (наприклад, викличе лікаря або зателефонує до лікарні і підтвердить, що всі витрати будуть оплачені). Тому картку краще носити з собою – якщо раптом стане погано прямо на вулиці.

Зрозуміло, що чим більше в компанії чергових центрів, тим швидше вона зможе організувати допомогу, і чим старіша компанія, тим менша ймовірність того, що в її діяльності відбудуться збої.

При необхідності можна скористатися медичною допомогою без попередньої домовленості з черговим центром. Потрібно просто відправитися в одну з лікарень, перелік яких зазначений на звороті полісу.

При покупці поліса необхідно з'ясувати, які послуги вам гарантовані і яким чином вони будуть оплачені. Для цього потрібно уважно прочитати страховий поліс або умови страхування. Якщо компанія відмовляється продемонструвати будь-який з документів, це може означати, що страховики не хочуть з вами возитися, або в умовах написано не зовсім те, що в полісі. І в тому, і в іншому випадку краще пошукати іншого партнера. У полісі мають бути чітко названі страхові випадки. Бажано, щоб крім медичних витрат оплачувалися телефонні переговори, транспортування до медичного закладу і повернення на батьківщину. Крім того, деякі фірми примудряються виключати зі своєї відповідальності хірургію – а допомога хірурга в багатьох випадках може виявитися просто необхідною.

Окремо потрібно зупинитися на стоматологічній допомозі. Більшість компаній в умовах страхування зазвичай пишуть, що будуть сплачені витрати на "зняття гострого болю", тобто більше ніж на таблетку анальгіну чи іншого болезаспокійливого розраховувати не варто.

Постарайтеся звернути увагу на те, хто саме оплачує витрати на медичні послуги клініці – страховик або ви (а ваші витрати компенсуються потім після прибуття на батьківщину). Деякі страхові компанії пишуть, що амбулаторне лікування оплачується тільки після приїзду клієнта на батьківщину. У цьому випадку вам слід мати при собі деяку суму, призначену на непередбачені витрати. Але майте на увазі, що якщо ви, наприклад, звернетеся до лікарів просто за консультацією, страховик відмовиться відшкодувати витрати.

Існує ще одна, спільна для всіх страховиків проблема. Не виключено, що дані про ваш поліс ще не встигнуть надійти західному партнеру вашої страхової компанії. Якщо вам відмовлять у допомозі, посилаючись на те, що вашого імені ще немає в комп'ютері, обов'язково вимагайте підтвердити відмову письмово, тому що тільки цей документ дасть вам право вимагати у страховика повернення страхового платежу. В іншому випадку страхова компанія, швидше за все, не зверне жодної уваги на ваші протести.