Якщо Ви вирушаєте у подорож, у тому числі і скориставшись послугами туристичної агенції, треба бути завжди готовим до всякого роду несподіваних ситуацій і радіти, коли вони приємні і постаратися не дуже засмучуватися, якщо вони, на жаль, доставляють Вам неприємність. Погодьтеся, не можна запрограмувати Вашу подорож таким чином, щоб все збулося на 100%! Турфірма, якщо Ви вдало довірили своє дозвілля, повірте, все передбачила і зробила для того, щоб у рамках обумовленої програми туру Ви отримали максимум задоволення від майбутньої подорожі!

Перше, з чим Ви зустрічаєтеся, вирушаючи у подорож – це транспорт, чи то залізничний, водний, повітряний і т. д. Про можливі ситуації, пов'язані з ним ми і поговоримо.

Як правило, турфірма не має в своєму розпорядженні власного транспорту, а вдається до послуг спеціалізованих транспортних підприємств.

І ось перший привід для зіпсованого настрою – збій у графіку перевезення пасажирів. Він може бути незначним (затримка вильоту рейса на годину-дві) і більш серйозним, наприклад, перенесення дати вильоту.

Виходячи з цього Ваші можливі дії:

  • Відмовитися від польоту, здати квиток перевізнику і отримати назад гроші;
  • Розірвати договір з турагентством і вимагати від нього відшкодування вартості турпродукту;
  • Терпляче чекати, коли Вас, нарешті, запросять на посадку для продовження подорожі.

Що Ви повинні знати, щоб правильно зорієнтуватися в подібній ситуації?

Перш за все, що відповідальність за перенесення або затримку рейсів, у т. ч., за прострочення доставки пасажира, багажу або вантажу, лежить на перевізнику. Договір повітряного перевезення пасажира (квиток) є самостійним договором між пасажиром і авіаперевізником, і Ви маєте право направити претензію безпосередньо авіаперевізникові. Всі вимоги, у тому числі вимоги про відшкодування моральної шкоди, можуть бути задоволені лише авіаперевізником.

Фірма за дорученням, від імені та за рахунок туриста купує авіаквиток. Саме перевезення не є послугою, яка надається безпосередньо турфірмою. Її роль в даній ситуації зводиться лише до виконання функції довіреної особи у придбанні авіаквитка. Турист виступає в ролі довірителя і сам повністю несе відповідальність за вибір рейсу, літака і пунктів прильоту і вильоту. У зв'язку з цим, будь-які претензії про неналежне виконання договору повітряного перевезення пасажира, незалежно від причин неналежного виконання, можуть пред'являтися лише стороні за договором, якою є авіаперевізник, а не турфірма.

Ви маєте право вимагати зміни або розірвання договору з турфірмою до початку туру в зв'язку з істотними змінами обставин, з яких сторони виходили при укладенні договору (хоча до таких істотних змін обставин закон і не відносить затримку або перенесення авіарейсу). Це суперечне питання і рішення приймається тільки судом.

Відповідно до договору, який укладається з усіма туристами, у разі розірвання договору з боку туриста в будь-який час до початку туру, туристу повертається вартість туру за винятком лише фактично понесених витрат.

Пам'ятайте і про те, що в подібній ситуації турфірма опиняється в досить складному становищі, коли їй доведеться докласти чимало зусиль, а часто і понести додаткові витрати з тим, щоб якось виправити становище, організувати і забезпечити все необхідне, щоб Ваша подорож пройшла повноцінно, і щоб Ви якомога швидше забули про те, що трапилося.