Всі знають, що чим більше в готелі зірок, тим краще. А от що конкретно ці зірки обіцяють, чітко мало хто уявляє. Отже, запам'ятовуйте.

У тризірковому готелі в номері у вас буде : ванна, туалет, телевізор, холодильник, кондиціонер, радіоприймач, мінімум одне дзеркало. Номер зобов'язані прибирати щодня, міняти рушники (їх має бути не менше 3 на кожного гостя), а ось нову постільну білизну стелити раз на три дні. При готелі повинні працювати ресторан або кафе, перукарня, бізнес-центр, стоянка, обмін валюти. Ви можете, не виходячи з готелю, здати одяг в хімчистку, попросити її випрати чи погладити, а також почистити взуття. Крім того, вас зобов'язані вранці розбудити – у відповідності з вашим бажанням, звичайно.

У чотиризірковому і п'ятизірковому готелі плюс до всього вже перерахованого в номері має бути телефон і фен. Дзеркал тут вже, як мінімум, два, а крім того, вас зобов'язані забезпечувати шампунем і гелем для ванни. Ще одна істотна відмінність: білизну міняти щодня. У ресторані має бути кілька залів (у тому числі бенкетний), а також окремі кабінети. Плюс до ресторану – кафе. Обмінний пункт зобов'язаний вас обслуговувати 24 години на добу. До ваших послуг також повинні бути прокат машин і спортивно-оздоровчий центр. Обслуговування в номері – з 7 до 24 годин в чотиризірковому готелі, цілодобово у п'ятизірковому. І ще – готель не нижче "чотирьох зірок" немислимий без швейцара.

Що робити, якщо з готелем вас надурили?

Якщо готель вам "посватала" турфірма, то в неї і потрібно вимагати сатисфакції. Ось найбільш характерні ситуації, в яких це можна робити абсолютно сміливо.

1. Готель, в якому ви осіли, виявився класом нижче того, який вам обіцяно відповідно до договору (порушення договірних зобов'язань!). Але зверніть увагу: якщо в договорі і путівці у вас не записані назва і категорія готелю, а просто значиться "розміщення в готелі", ви влипли – качати права буде складно. Справді, адже не на вулиці ночували? А те, що номер без гарячої води і з тарганами – то хто сказав, що це не готель?
2. У готель вас доставили пізніше зазначеного в договорі терміну. Або ви не змогли вчасно там оселитися, оскільки всі номери були зайняті (знову порушення договірних зобов'язань – можна вимагати неустойку!).
3. Реальна дійсність докорінно відрізнялася від рекламних обіцянок (маються на увазі ті обіцянки, які були зроблені в письмовому вигляді – наприклад, у газетному оголошенні). Скажімо, у рекламі туру, в який вас послати, значилося: "Готель в ста метрах від пляжу". Реально ж до пляжу потрібно було добиратися півгодини на автобусі.
4. Турагентство повідомило вам неправильну чи неповну інформацію. В результаті ви якимось чином постраждали. Наприклад, через "відпочинок" в готелі з залізницею під вікнами (про яку вас "забули" попередити) ви потрапили до лікарні з серцевим нападом. Або були змушені зняти номер в іншому готелі за свій рахунок.

Є, щоправда, суттєва деталь. Щоб мати можливість пред'явити претензії з будь-якого з цих пунктів, потрібно мати на руках докази (краще, якщо це офіційні документи) того, що вас "кинули".

Припустимо, вас поселили в готелі класом нижче, ніж обіцяли. Запасіться довідкою від адміністрації готелю, що ви дійсно там жили (її може замінити рахунок, де присутнє ваше прізвище і вказана "зірковість" готелю). Як докази того, що "зірки" у вашому готелі – зі стелі, можна використовувати фотографії. Але попросіть кого-небудь з менеджерів готелю написати на звороті: мовляв, готель це дійсно такий-то, а номер дійсно ваш. На худий кінець згодяться і свідчення очевидців – запасіться телефонами та адресами ваших товаришів по туристичних стражданнях. І ні в якому разі не втрачайте барвисті проспекти з видами і описом готелю, якими вас забезпечила турфірма – стануть в нагоді і вони.

Що робити далі?

Крок 1. Пишете претензію (у двох примірниках – один залишаєте собі) з викладенням своїх поневірянь і чітко сформульованими вимогами (повернути гроші за обіцяний, але не наданий сервіс, заплатити неустойку, компенсувати понесені вами додаткові витрати тощо) на ім'я керівництва турфірми. Додайте до паперу копії документів, що підтверджують вашу правоту (оригінали нехай будуть у вас). Обов'язково добийтеся того, щоб на обох примірниках співробітник агентства, який прийняв у вас "віз", поставив число і підпис. "Футболять" і підпис ставити не хочуть? Тоді шліть претензію поштою з повідомленням про вручення.

Якщо в добровільному порядку вам гроші не повернуть, доведеться зробити

Крок 2 – похід до суду. До позову додайте копію претензії і, знову ж таки всіх документів.

Загальні рекомендації

Якщо ви загубилися в місті і відстали від групи, вам допоможуть місцеві поліцейські. Навіть якщо Ви не знаєте, вам досить показати їм візитну картку готелю або вказати на карті місце, де зупинився ваш автобус. Поліція вас туди обов'язково відвезе. До поліцейських можна також сміливо звертатися з будь-яких інших питань.

Ні в якому разі не носіть сумочки, фотоапарати і відеокамери, які вільно бовтаються на ремені. У країнах Західної Європи (особливо це стосується Нідерландів та Італії) широко поширене явище, коли проїжджалі повз мотоциклісти на ходу зривають те, що "погано висить". Повернути вкрадене в цьому випадку зазвичай неможливо.

Великі універмаги і супермаркети в Європі набагато дешевші, ніж маленькі магазини. Отже, покупки краще робити саме там.

Остерігайтеся підробок! У Франції закон дуже суворо карає і виробників, і продавців, і покупців контрафактних товарів. У разі виявлення у вас на митниці "лівої" парфумерії, аудіо/відеопродукції або інших підробок, вас можуть оштрафувати на велику суму (і конфіскувати).

Щоб уникнути втрати паспорта або пограбування зберігайте всі найбільш цінні речі в готельному сейфі: просто попросіть про це портьє за невелику плату. На вулицях європейських міст поліція не питає документи, а на крайній випадок посвідченням вашої особистості може служити готельна картка. І не носіть із собою всі гроші!