Сонцезахисний крем шкідливий для шкіри

Сонцезахисний крем шкідливий для шкіри – до такого висновку прийшли вчені з каліфорнійського університету Ріверсайд. Коли світло потрапляє на тіло, ультрафіолетове випромінювання поглинається молекулами шкіри, що може стати причиною виникнення шкідливих сполук, які називаються ROS (reactive oxygen species). Наприклад, ROS можуть взаємодіяти з компонентами клітин, такими як мембрани, мітохондрії і ДНК, сприяючи їх пошкодження і викликаючи їх старіння. При нанесенні сонцезахисного крему на шкіру, особливі молекули – ультрафіолетові фільтри, що містяться в ньому, зменшують кількість поглинаючих променів. Але через деякий час ці фільтри проникають всередину шкіри, під епідерміс, роблячи її вразливою до ультрафіолету.

Ультрафіолетові фільтри (octylmethoxycinnamate, benzophenone-3 і octocrylene), широко використовуються в кремах, виділяють шкідливі ROS при дії ультрафіолету, збільшуючи його зміст. Тим часом, проникнувши всередину, крем не захищає і від дії променів.

Що ж робити курортним туристам – людям, які навмисне відправляються в гонитву за теплом і сонцем? Учені говорять, що в разі якщо перебування під сонячними променями неминуче – слід наносити крем у великих кількостях, рясно змащуючи шкіру, щоб на її поверхні завжди був присутній захисний шар. При тому треба віддавати перевагу кремам з високим ступенем захисту. А ось такого нанесення крему в невеликих обсягах приносить більше шкоди, ніж користі. Про це повідомляє Zhelezyaka.com.