Індіанець з племені майя

Мексика – унікальна і дивовижна країна, протягом багатьох років притягує туристів своєю найбагатшою історією древніх цивілізацій майя та ацтеків. Мексика – країна контрастів. Поруч з містами-мегаполісами можна побачити будівлі часів іспанської колонізації, а ультрасучасні готелі спокійно сусідствують із археологічними пам'ятками найдавніших індіанських культур. Мексика – улюблене місце паломництва туристів, які воліють сполучати розважальний і пізнавальний відпочинок. У цій країні є і розкішні пляжі, і засніжені вулкани, посушливі пустелі й потопаючі у зелені тропічні ліси.

Мехіко

Знайомство з будь-якою країною звичайно починається з її столиці й історичного центра, архітектура якого визначає вигляд колоніального міста. Сьогодні Мехіко – один з найбільш високогірних (2240 м над рівнем моря) і найбільших мегаполісів світу (більше 21 млн. жителів). Тут, як ні в якій іншій столиці світу, в щоденній різноголосій метушні чуються тихі відгомони життя далеких і близьких епох.

Загублене місто Мачу-Пікчу

За легендою, боги наказали ацтекам заснувати столицю на одному з островів озера Тескоко, де вони побачать орла (священний птах індіанців), який пожирає змію, сидячи на катусуї. І зараз на цьому місці розкинувся найстаріше і найшвидше за розвитком місто Нового Світу - "музей під відкритим небом".

На місці головної площі міста Zocalo під час будівництва метро були випадково розкопані руїни ацтеківського міста Теночтітлана. Коли іспанці вперше побачили його, вони вирішили, що потрапили в рай, проте це не завадило їм знищити місто ацтеків і побудувати з тих же каменів Мехіко. Тут же розташований Президентський палац, прикрашений фресками роботи Дієго Рівера, а також найбільший у Латинській Америці Кафедральний католицький собор. Сьогодні собор є відомим символом міста. Зводили його дуже довго, і за 250 років його будівництва у вигляді собору змішалося багато архітектурних стилів. Серед скарбів найбільшими шедеврами вважаються вівтар Королів і вівтар Відпущення. У паперті Кафедрального собору встановлене погруддя Куаутемока – символ національного опору іспанським конкістадорам і уособлення боротьби індіанців за свої права.

Близько півгодини їзди від центра перебуває чудова базиліка Святої Гваделупи, найбільш шанованої святої Мексики і її покровительки. Щороку на свято Святої Марії де Гваделупа з'їжджаються тисячі прочан, що відзначається 11 грудня. Цей культ панує тут з XVI століття, коли образ Діви з'явився одному простому індіанцю в часи падіння столиці ацтеків Теночтітлан. Тоді іспанські конкістадори вважали, що в індіанців немає душі, тому їх можна вбивати. Але після того, коли лице Діви відбилося на плащі того індіанця, архієпископ Мексики накінець повірив у чудо, а заодно була визнана наявність душі в індіанців.

Рухаючись на захід міста по головному проспекті, ми потрапимо в парк Чапультепек, де по вихідних люблять відпочивати мексиканці. Тут можна валятися на газоні, слухати музику, дегустувати численні насолоди й просто насолоджуватися видами. На території парку Чапультепек розташовані найбільший у Латинській Америці Антропологічний музей, де зібрана найбагатша колекція епох тольтеків, ацтеків (знаменитий Сонячний календар вагою 24 тони), майя. Після музею можна прогулятися в зоопарку й ботанічному саду, де представлена найбільша у світі колекція кактусів.

Теотіуакан

Церква Санто-Домінго

За 40 км від Мехіко в стародавньому місті Теотіуакан ви побачите знамениті піраміди, що захоплюють своєю містичною величчю. Перші згадки про це місто з'являються в V столітті до н.е. У VII столітті н.е. жителі залишають Теотіуакан, і в даний час залишається загадкою, з яких причин населення Теотіуакана покинуло державe, яка мала гарні передумови для подальшого розвитку. Теотіуакан був політичним, економічним і релігійним центром і найбільшим містом Мезоамерики, площею в 21 км². Тут проживало трохи більше 125 тисяч жителів.

Пуебла

Дорога в "містом ангелів" Пуебла пройде по "Долині вулканів", де можна побачити найбільші з них: Попокатепетль і Істаксіуатль. За легендою, перші містобудівники Пуебла колись поклялися звести в місті 365 церков, але, на жаль, їх мріям не судилося збутися. Однак у місті були споруджені дві прекрасні, прикрашені мозаїками будови: церква Санто-Домінго і каплиця Дель-Росаріо, які є найкращими зразками мексиканського барокко, який також називають стилем чуррігереско. У місті панує особлива атмосфера, багато в чому завдяки архітектурі колоніальної епохи і фасадів будинків, облицьованих керамічною плиткою талавера.

Чичен-Ітца

Мексиканці переконані, що найчудовіше в їхній країні, крім чудового океану й прекрасних пляжів, - піраміди майя. Міста, які були покинуті тисячоліття назад і стали місцем паломництва туристів, розташовані в непрохідних джунглях в яких продаються дерев'яні статуетки древніх богів. Чичен-Ітца – це один з найбільших та значних церемоніальних центрів культури майя. Він був призначений для проведення найважливіших релігійних церемоній, наприклад, жертвопринесення людей.

Піраміда майя в Теотіуакан

Паленке

Ще одне древнє місто майя – Паленке, покинутий жителями в кінці I тисячоліття н.е., був знайдений в глибині джунглів мексиканського штату Чіапас наприкінці XVIII століття. Це поселення відноситься до класичного періоду майя, а його історія нараховує майже 10 століть! Назва цього міста, як і майже всіх міст майя, носить умовний характер. Паленке в перекладі з іспанської означає "огорожа", "обгороджене місце". Більше 1400 його прекрасно збережених будівель займають площу вчетверо більшу за будь-яке з відомих міст Майя. Його основні визначні пам'ятки: кам'яні портрети жерців і Імператора Пакаля II, літопис династії, Храм Сонця і Хреста, зображення "Космонавта" на плиті саркофага Імператора Пакаля, який був знайдений у Храмі Написів.

Також виявлена ціла мережа акведуків, каналів і стічних канав, що використалися для подачі проточної води в місто, що на думку вчених, є найскладнішою структурою з коли-небудь створених древніми Майя. Перетинаючи річку Усумасінта, прибуття в місто-фортецю Кампече, який колись називали "піратським містом" через численні набігів корсарів.

Ушмаль

У перекладі з мови майя Ушмаль означає "побудований тричі", хоча насправді місто перебудовувалося п'ять разів. У давні часи місцеві індіанці вірили, що будівлі Ушмаль часто відвідувалися злими духами, які оживляли декоративні орнаменти по ночах і творили неподобства, а вдень орнаменти були нешкідливі. Хоча за межами Мексики про Ушмаль відомо небагатьом, він набагато цікавіший, ніж інші древні міста Мексики. Тутешні пам'яток історії просто безліч – Велика піраміда (100 м довжина й 70 метрів ширина, при висоті більше 30 м), Піраміда Чарівника (будинок карлика) висотою 38 метрів, будівля палацу Правителя, яка чудово збереглася, з його знаменитим "троном двоголового ягуара", Будинок черепах, поле для гри в м'яч, чотирикутник Монастиря черниць і Піраміда старої чаклунки.

Додаткова інформація