Дайвінг

Говорячи про навчання дайвінгу, ми найчастіше маємо на увазі курси PADI. PADI - Професійна асоціація інструкторів підводного плавання (Professional Association Of Diving Instructors). Заснована в 1966 році. Штаб-квартира знаходиться в США. Найбільша підводна професійна асоціація у світі, з великою мережею центрів з навчання аквалангістів. Відділення та регіональні офіси знаходяться в Австралії, Канаді, Швейцарії, Англії, Японії, Новій Зеландії, Норвегії та Швеції. PADI встановила стандарти тренування студентів під час плавання з маскою і трубкою, з аквалангом і підтримує високі стандарти тренування та сертифікації аквалангістів.

Також широко поширені школи ще двох міжнародних асоціацій - CMAS і NAUI, які видають свої сертифікати. CMAS - Всесвітня конфедерація підводного спорту (Confederation Mondiale des Activites Subaquatiques). Найстаріша організація, яку засновано в 1959 році. Крім навчання CMAS займається організацією міжнародних змагань з підводних видів спорту, підводних фестивалів та наукових експедицій. Система міжнародних посвідчень підводників CMAS створена для того, щоб підводники, що пройшли курс навчання у відповідності зі стандартами CMAS, були визнані в країнах-членах CMAS у відповідності зі своєю кваліфікацією.

NAUI - Національна Асоціація інструкторів підводного плавання (NATIONAL ASSOCIATION OF UNDERWATER INSTRUCTORS). Некомерційна всесвітня освітня асоціація, створена в США в 1960 році. Штаб-квартира знаходиться в штаті Каліфорнія. Весь дохід організації йде на субсидування її розвитку і фінансування науково-дослідних програм з охорони та вивчення світового океану. NAUI вважається беззаперечним авторитетом в області підводного плавання, дослідження океану і захисту світового підводного навколишнього середовища. Досягнення та розробки NAUI переймаються багатьма організаціями, що займаються розвитком і навчанням дайвінгу. Головний девіз NAUI - "Безпека підводного плавання через освіту".

В усіх школах цих асоціацій студенти отримують сертифікати різних категорій – від тих, які підтверджують, що випускник отримав елементарні знання і навички, які дозволяють займатися незалежним зануренням, до сертифікатів, що дають право вести викладацьку діяльність. Крім цього, більшість шкіл пропонує спеціалізовані курси з підводної фотографії, підлідні, глибоководні й нічні занурення, занурення на затонулі об'єкти, надання першої медичної допомоги, підводної навігації і так далі.