Що робити туристу в складних ситуаціях

Під час відпустки кожній людині хочеться розслабитися, ні про що не думати й безтурботно насолоджуватися життям. Але, на жаль, туристам за кордоном іноді доводиться зіштовхуватися з неприємними ситуаціями, які можуть зіпсувати довгоочікуваний і казковий відпочинок. Навіть якщо дуже добре підготуватися до поїздки й прорахувати всі можливі проблеми, ніхто не застрахований від сюрпризів. Втрата або крадіжка документів і грошей, шахрайство місцевих жителів, ДТП або порушення законів країни. Потрапляючи у такі непередбачені обставини життєво важливо знати, що робити і куди звернутися за допомогою. Розраховувати варто перш за все на себе, а не на підтримку влади та представників туристичної компанії.

Ви залишилися без документів...

Під час відпустки бережіть свій паспорт: його краще за все тримати в готелі, як і зворотній квиток, і брати з собою, тільки якщо необхідно: наприклад, щоб оформити tax-free або взяти машину в прокат. Збереження паспорта допоможе уникнути багатьох неприємностей. Але бували випадки, коли туристи при поверненні в номер не знаходили своїх речей навіть в сейфі, тому нікому не завадить бути готовим до можливих труднощів і знати порядок дій.

Пропали ваші документи, головне – не панікувати.

Квиток на літак звичайно легко замінити дублікатом, а от без паспорта це зробити складніше.

За законом, у разі втрати або крадіжки паспорта туристові повинні оформити свідоцтво про повернення. Цим зобов'язані займатися співробітники консульства Вашої країни (не плутайте з посольством).

Для цього потрібні: довідка з місцевої поліції, що підтверджує втрату паспорта, два фото, консульський збір (від 50 до 100 євро) і документи, що дозволяють вас ідентифікувати (внутрішній паспорт, військовий квиток або водійські права). Якщо останніх немає, потрібно шукати двох свідків – громадян Вашої держави. А за відсутності документів, і свідків відправляється запит в органи внутрішніх справ, де був виданий Ваш документ. У такому випадку швидко виїхати не вийде. Якщо допустити, що гаманець вкрадено разом з документами – ситуація стає зовсім плачевною, так як доведеться шукати добрих людей, які допоможуть зробити фотографії й заплатять консульський збір.

Тим, хто втратив свій закордонний паспорт, слід мати на увазі, що свідчення про повернення не є документом, дійсним для в'їзду в які-небудь інші країни, крім повернення на Батьківщину. На підставі цього документа вас випустять із будь-якої держави, але впустять тільки додому.

Виникли проблеми із законом:

З моменту перетину кордону іноземної держави на вас поширюється дія його законів, які ви зобов'язані суворо дотримуватися. Крім того, уникнути багатьох неприємних ситуацій і конфліктів допоможе повага місцевих звичаїв та традицій, особливо в державах Азії та Африки. Тим не менш, корисно знати, на що ви можете розраховувати, якщо проблем із законом уникнути не вдалося.

Пам'ятайте, що в разі затримання або арешту незалежно від причин, що призвели до цього, турист має право вимагати зустрічі зі співробітником українсьеої консульської установи в державі перебування.

Громадяни мають право розраховувати на допомогу і захист

Ваше консульство зобов'язане контролювати хід справи, простежити за тим, щоб вам був наданий перекладач і адвокат. Також співробітники консульства повинні простежити за тим, щоб щодо вас не порушувалися права людини.

При цьому треба розуміти, що самі поліцейські не завжди охоче зв'язуються з консульством, і в них може не бути його координат. Тому найкраще довідатися заздалегідь і мати при собі телефон та адресу свого консульства в країні і місті, де ви збираєтеся відпочити. Зробити це можна на сайті МЗС України - http://www.mfa.gov.ua/ - будь ласка, потурбуйтеся про це заздалегідь.

Коли допомоги чекати не варто...

Не слід думати, що в консульстві вам з радістю допоможуть вирішити будь-які проблеми. Там ви отримаєте тільки ту підтримку, яку вам зобов'язані надати за законом.

Наприклад, якщо ви втратили документи або їх у вас украли, стали жертвою нападу, виявилися під арештом, потрапили в ДТП, постраждали від стихійного лиха. Але не варто розраховувати, що в консульстві вирішать ваші проблеми з турфірмою (вас не зустріли, заселили не в той готель тощо), оплатять послуги лікарів, юристів та інші витрати. На час вирішення проблеми консульство не зобов'язане надавати вам нічліг і не допоможе оплатити номер в готелі.

Однак сьогодні при виїзді за кордон ви можете заздалегідь убезпечити себе від можливих проблем, у вирішенні яких допомоги чекати нема від кого.

Окрім медичної страховки популярність знаходить і юридична: вона недорога, але ви можете бути впевнені в тому, що вам допоможуть розібратися в законах чужої країни, відшкодують всі витрати, пов'язані з проведенням розслідування і наданням юридичної підтримки.

Існують і спеціальні компанії, що надають цілодобову підтримку туристів за кордоном за цілком прийнятну плату. Співробітники такої організації оперативно допоможуть вам у будь-якій ситуації: якщо сума в рахунку за вечерю в 2 рази перевищує його вартість по меню, якщо ваша дитина розбила вітрину, а власник магазину вимагає компенсацію. Вам скажуть, що ви повинні робити і як уникнути обману. Також з їх допомогою набагато швидше можна відновити документи або, приміром, при необхідності знайти перекладача.