Планета Ісландія

Ісландія – унікальне місце на планеті, єдиний острів, що знаходиться на серединно-океанічному хребті, тобто на живій корі Землі. Та й не острів це навіть, а радше окремо взята планета. Щоб відчути себе їдучим на машині по просторах Марса, Нептуна або Плутона, варто пройти шлях у 5000 кілометрів по Ісландії, як це зробив Олександр Шульгін.

Пейзаж за вікном машини змінюється кожен кілометр, кожну хвилину ти потрапляєш у новий природний антураж, сюрреалістичні, фантастичні кольорові гами. Потрібно наскрізь прочесати весь острів, щоб побачити всі мислимі і немислимі картинки. Те ж, що не можна побачити, куди не можна потрапити, пересуваючись на машині або піднімаючись трекінгом в гори, можна і бажано побачити з висоти пташиного польоту.

Блакитна лагуна і гейзери

Блакитна лагуна

Розпочати свою довгу подорож можна з відомих на весь світ термальних джерел Блакитної Лагуни. Посеред темно-попелястої випаленої вулканічної маси ти бачиш біле з легким зеленим відтінком озеро надзвичайно гарної форми, оповите підіймаючою парою. Блакитна Лагуна, багата своїми мінералами і приваблююча до себе кожен день навіть місцевих жителів, є, безумовно, туристичною Меккою Ісландії.

При холоді, дощі або снігу на вулиці 50-градусна гаряча, щільна, масляниста на дотик вода Блакитної Лагуни повністю укутує, зігріває, розслаблює і пронизує мінералами все твоє тіло, примушуючи забути про суєту, підтримуючи, допомагаючи тобі дивитися в низьке небо, що нависло над Ісландією. Такого низького неба ми не зустрічали ще ніде – воно "висить" в середньому на відстані 70 метрів і його начебто можна дістати рукою. Іноді бувають "дірки", в які ти бачиш космос, але чого не побачиш ніколи – це зірок.

Нема зірок, зате є довгий день, нескінченний білий день ночі. Є і свої заходи, причому нереальної краси. Коли сонячні відблиски відображаються в біло-зеленій воді Блакитної Лагуни, ти усвідомлюєш, що знаходишся далеко в космосі – на планеті Ісландія.

Гейзери – це особливе містичне дійство. Спочатку ти бачиш, як вода починає дихати, потім з надр з'являється величезний шар світло-смарагдового кольору. З'являється таке відчуття, що ця куля протикується, і фонтан гейзера висотою в кілька десятків метрів піднімається вгору. Купання під фонтаном гейзера – досить ризиковане, але незабутня подія: він кипить, і можна обпектися, та й вода досить важка. Але тому, хто любить романтику в поєднанні з небезпекою і екстрімом, варто негайно все кинути і летіти на планету Ісландія.

Ісландія – земля вулканів. Вся кора зламана, вона нагадує роздутий, тріснутий, місцями луснувший хліб. Кілька років тому було красиве виверження одного з вулканів – Гекла. Нещодавно вивергався і вулкан Крафла, по якому зараз можна походити, крізь підошви взуття відчуваючи гарячу землю, яка дихає парами, сіркою і смолами.

В Ісландії немає ні однієї точки, де в розумінні звичайного туриста, відпочиваючого в Туреччині чи Єгипті, не небезпечно. Там скрізь небезпечно і тому особливо привабливо. Це земля вулканів. Ти бачиш їх виверження, ти їздиш по вулканах, ти ходиш по вулканів, ти спиш на вулканах, ти їстимеш на вулканах. На вулканах, які вивергалися мільйони або всього кілька років тому або вивергнутися через кілька років, а може, годин або секунд...

Чотири стихії

Ісландія – земля чотирьох стихій

Ісландія – земля чотирьох стихій. Це і холодне, суворе, але епічно гарне море-океан, у якому місцеві жителі не купаються. Зараз по соціальних програмах скрізь в Ісландії збудовані басейни, і на цьому острові моряків навіть майбутні морські вовки навчаються плавати не в морі, а в басейнах, виправдовуючи це тим, що в морі дуже холодна вода.

Ми пробували рукою воду і треба сказати, що вона цілком нормальна, але нам одразу ж сказали на це, що купання в такій холодній воді дуже небезпечне для здоров'я. На нашу репліку "ну ви ж вікінги" наші співрозмовники зніяковіло відвели очі.

Ісландія – це і океан, і величезна кількість найширших річок з безліччю русел, бурхливих, швидких річок, спадаючих з гір, з танучих льодовиків, це і нескінченні водоспади. Нам доводилося переїжджати сотні річок – одні доводилося долати повільно, намацуючи кожен камінчик, інші буквально перелітати на нереальній швидкості, щоб не застрягти. Проте в одній з річок ми все-таки застрягли. Машина заглохла на глибині; довелося вийти, точніше, виплисти, винести речі і витягувати її з річки. Вода ще недавно була льодом, і, відчуваючи тілом її температуру, я розумів, що це хороший екстрим! Але в той же час і одне з найяскравіших вражень.

Ісландія – це і вогонь: вулкани і традиція величезних багать висотою у п'ятиповерховий будинок.

Ісландія – це і незвичайне повітря. Чи то через нереально низьке небо, чи то через те, що це абсолютно відокремлена планета. Там немає рослинності, дерев – все карликове, мохоподібне, але навколо гейзери, джерела, і повітря насичене мінералами – ти їх відчуваєш настільки явно, як ніби відчуваєш це повітря.

Земля Ісландії – це всі кольори веселки і всі можливі консистенції. Від чорного піску (жовтий пісок є тільки в одному місці, що вкрай дивно) до попелястого, сірого, шоколадного відтінку. Це і камені-валуни, і земля червоного, цегляного, теракотового, жовтого, зеленого, фіолетового, бузкового кольорів. І звичайно фьорди – чудово суворі, величезні брили (щоб обійти "палець" фьорду, потрібно подолати приблизно 70 кілометрів), які за своєю могутністю і величиною можуть претендувати на звання найкрасивіших фьордів у світі.

Автопробіг

Автопробіг по Ісландії – пригода не для слабких

Автопробіг з Ісландії – пригода не для слабких, тому що там в основному дике бездоріжжя. Один раз ми мало не злетіли з гори через круті повороти вузьких доріг та сильних поривів вітру. Ти можеш елементарно перевернутися, тому що сам грунт ходить ходором: віна може бути спочатку піщаної, а потім раптом – вулканічної породи. Машина поводить себе в таких умовах непередбачувано. При великій швидкості на повороті починає кидати і перевертати. Можна застрягти і в абсолютно незрозумілій місячній пустелі в районі унікального озера Міватн і, якщо щось сталося з машиною, не знати, коли прийде до тебе допомогу і чи приїде взагалі. Але від цього краса миті, коли ти їдеш по бездоріжжю, а навколо абсолютно дика природа і більше нікого немає, не згасає.

Але якщо поставити в магнітолу автомобіля альбом Sigur Ros, ісландської групи, що грає чудову самобутню музику, то автопробіг буде великим відеокліпом довжиною в 5000 кілометрів.

Політ

Ісландія з висоти пташиного польоту

Те, що не можна побачити, пересуваючись по землі, можна подивитися, піднявшись у повітря на маленькому двомісному літаку. На ньому ми і полетіли туди, куди не ступала нога людини, - це і льодовики Ватнайокул, і деякі вулкани, і магічне біло-зелене озеро Віті, що знаходиться на вершині вулкана. Надивившись на Ісландію з висоти пташиного польоту, ми вирішили на наступний день летіти за полярне коло. Через океан ми вирушили на маленький острів Грімсі, площа якого всього 4 квадратних кілометри, а живе там не багато ні мало 120 осіб. День на цьому острові серед яскравих пуфінів (або, по-нашому, глухих кутів) і політ тому доповнив враження про подорож по планеті Ісландія.

Мабуть, саме там акумулюються хмари зі всієї земної кулі. Потім вони потрапляють на Top of The World (Вершину світу), перетворяться в льодовики, що знаходяться в такому стані мільйони років, очищаються від усієї зайвої інформації і найчистішої водою через річки, водоспади, струмочки, льодовики, айсберги спускаються до нас униз, несучи землянам новий ковток дивовижної води і найсвіжішого повітря.

Додаткова інформація: