Свято Dussehra в Індії

Dussehra – один із найзначніших свят індуїстів – відзначається з ентузіазмом по всій Індії. Dussehra знаменує перемогу легендарного героя Рами над королем-демоном Равана, так і поразку демона Махіша від богині Дурга

Цього року свято пройде з 30 вересня по 2 жовтня. Місцеві звичаї позначаються на костюмах та інтерпретації свята, але центральним моментом завжди залишається перемога Рами. Битва відтворюється в містах по всій країні, конкуруючі сторони, Рама і Равана, зображуються у вигляді величезних ляльок. Спочатку величезні ляльки Равана і його помічників (у супроводі феєрверків і вогню) виносяться на відкрите місце, за ним іде Рама зі своєю свитою. Запалені стріли встромлюють в тіла їхніх ворогів, і всюди чути крики "Ramchandra ki jai".

Однак не скрізь проходить театралізована битва. Наприклад, у Tamil Nadu маленькі ляльки виконують сцени з Рамаяни, а в Бенгалії святкування присвячені богині Дурга (богині родючості) і називаються Durga Puja.

Історія Рами і Рамаяна грає важливу роль в індійському епосі Рамаяна. Шанувальники вважають, що саме ім'я Рама працює на духовному рівні, і що навіть просте вимовляння цього імені очищає душу.