Українці активно освоюють закордон

Українські туристи активно освоюють закордон. Популярність деяких напрямів зросла в десять разів. Незважаючи на те, що сезон-2006 далекий до свого завершення, вже можна підбити попередні підсумки. Ми вирішили запитати у туроператорів, які закордонні напрямки, на їх погляд, показали найкращу динаміку зростання і були найбільш затребуваними на українському ринку.

Загальні тенденції

Опитані нами оператори зійшлися на думці, що кількість відпочиваючих за кордоном українців цього року збільшиться, причому помітно. Хороше зростання дали практично всі напрямки – і масові (Туреччина, Єгипет, Болгарія), і більш дорогі (Греція, Іспанія, Південно-Східна Азія), і навіть екзотичні (Африка, Китай, Японія). Але ось що характерно – багато хто з респондентів "хвалять" тільки свої напрямки, а от за ситуацією на "суміжних ринках", схоже, не стежать... Рейтинг найбільш популярних напрямків очолює, як і раніше, Туреччина. Готелі, зручні чартерні ланцюжки, харчування, ціна – співвітчизники всім задоволені. І дійсно, якщо клієнт "без претензій" шукає традиційний пляжних відпочинок і при цьому згоден витратити $ 200 на авіапереліт – його відправляють до Туреччини. А ось найбільш швидкозростаючий напрямок назвати складно – немає статистики. Експерти зійшлися на думці, що лідерами зростання цього року стануть країни колишньої Югославії (Хорватія, Чорногорія, Словенія), Іспанія, Канарські острови, Арабо-Азіатський регіон, а також Африка. "Цього року найбільшу динаміку зростання показали Канарські острови, - говорить директор з туризму компанії "Пан Укрейн" Олена Шаповалова. - Судіть самі: якщо в минулий сезон ми відправили 30-40 осіб, то зараз – по 40 чоловік кожні десять днів. Це десятикратне зростання було заплановане – до нього ми йшли чотири роки". З більш масових (але не "заїжджених") напрямків хорошу динаміку демонструють Греція та Кіпр.

Непогано попрацювали і болгарські оператори, які запропонували ряд привабливих авіа-та автобусних програм, - туристи могли вибрати або пляжний відпочинок, або екскурсійку або оздоровчі тури. Добре продаються комбіновані тури (екскурсійна плюс відпочинок). Причому ця тенденція характерна як для VIР-вояжів, так і для недорогого сегменту. "Популярність комбінованих програм зросла в кілька разів, - каже Олена Шаповалова. - Туристи охоче купують 2-3 дні в Римі чи Неаполі, де знайомляться з визначними пам'ятками, а потім їдуть відпочивати на острови". Ту саму тенденцію відзначає і Ілля Межул, маркетолог компанії "Інкомартур": "На ринку автобусних турів добре себе зарекомендували комбіновані програми: перші 5-7 днів – екскурсії, потім кілька днів (від 3 до 7 і навіть більше) – відпочинок на узбережжі, а наступні 5-7 днів по дорозі додому – знову екскурсійна програма. Думаю, такі тури будуть затребувані й у майбутньому".

Екзотика або масовка?

Подорожі в екзотичні країни завжди були дорогим задоволенням, однак вони набирають все більше шанувальників. Програми найрізноманітніші: пляжний відпочинок, екскурсії, комбіновані тури, що поєднують веселе проведення часу на узбережжі з оглядом найбільш цікавих визначних пам'яток. Попит у туристів, які цікавляться дивовижними екскурсіями, користуються Японія, Індія, Китай, ПАР, а любителі пляжного відпочинку вирушають на острови – Балі, Мальдіви, Канари, Корфу, Шрі-Ланку. Виправдав надії Таїланд: цього року попит на тайські курорти виросли у два рази. "Причин різкого підвищення популярності Таїланду є кілька, - каже керівник туристичної компанії" Східний Міст "Лариса Ілющенко. - Це дешевизна, високий рівень сервісу, прекрасні екскурсійні можливості, стабільність, відсутність перешкод у вигляді віз, пташиного грипу, всіляких конфліктів". Дуже привабливі і комбіновані тури, наприклад економічно вигідним є "Сінгапур плюс Балі". Популярні острівні весільні церемонії, особливо багато пар відправляється на Балі. Цікавлять українців острови Індійського океану – місцевий клімат сприяє комфортному відпочинку у будь-який сезон, а своєрідність таких курортів надають місцеві звичаї і традиції. У нинішньому сезоні вартість екзотичного відпочинку підвищилася – в першу чергу за рахунок подорожчання послуг авіаперевізників, а також зростання цін на проживання (кажуть, по деяких напрямках істотно виросли збори аеропортів, які можуть досягати $ 300). На екзотичні курорти чартерні рейси пропонуються тільки в дні новорічних канікул. Компанії викуповують блоки місць на регулярних рейсах і пропонують їх туристам у комплекті турпакетів. Що стосується вартості поїздок, то, наприклад, тури до Японії обійдуться від $ 2000, до Кенії – від $ 1300 плюс переліт, Намібії – від $ 1830 плюс переліт, Перу – від $ 1775 плюс переліт; Танзанію – від $ 1090 плюс переліт, ПАР – від $ 3880 плюс переліт, Китай – від $ 2210. Середня вартість турів по екзотичних островів – від $ 2000. Експерти відзначають зростаючий інтерес туристів до екзотики африканських країн. Кращі сафарі-парки створені в Танзанії, Кенії, Намібії, Замбії, ПАР, Ботсвані.

Готельна досконалість

Популярність закордонних (і звичайних і екзотичних) курортів пояснюється відмінними умовами для розкішного відпочинку: прекрасні клубні готелі, чисті пляжі, екзотична природа, ніжна морська вода. Зростання цін на турпродукт часто пов'язане з підвищенням сервісних можливостей приймають операторів. Багато готельєрів, справедливо плануючи високе завантаження, зайняті хронічним поліпшенням рівня обслуговування, реконструюють і вдосконалюють внутрішнє та зовнішнє оздоблення готелів у відповідності з останніми віяннями готельної моди. Відповідно, вартість проживання підвищується. За словами експертів, особливим сервісом відрізняються Японія, дивовижні острови (у тому числі Маврикій), Австралія та Нова Зеландія. Для проживання пропонуються готелі будь-якого класу – від 2*- вих до категорії 5 deluхе. Як і на багатьох туристичних курортах світу, система Аll inclusive практикується в 3*- і 4*- вих готелях, в більш дорогих готелях - 5*- вих і 5 deluхе – пропонуються сніданки або напівпансіон, що припускає сніданок і вечеря. Бувають, щоправда, винятки, які залежать від правил конкретного готелю.