Дівалі – фестиваль вогнів в Індії

21 жовтня вся Індія відзначає (Diwali) – п'ятиденне індуїстське "свято вогнів", що стало загальноіндійським. Дівалі – один з найважливіших свят індуїстського року.

Красиві потоки мерехтіння свічок і ламп усіх можливих видів запалюються по всій Індії, щоб відзначити повернення героя Рамаяни, Рами, з 14-річного вигнання після його перемоги над царем демонів Раваною, що викрав його дружину Сіту.

Назва фестивалю походить від санскритського Deepavali і перекладається як "вогненне гроно".

По всій Індії проводяться процесії, супроводжувані феєрверками. Традиційно під час святкування Дівалі на стіл подаються різноманітні солодощі – хрустке печиво папрі, кхір з рисом і вермішеллю, морквяна халва, рас малай, страви з турецького гороху, сиру та інші.

Багато богів причетні до цього свята – і Калі, і Ганеш. Але найбільш важливою вважається богиня щастя, багатства і краси Лакшмі.

У цей день прийнято обмінюватися подарунками та солодощами і влаштовувати свято для сім'ї та друзів. До цього свята прибирається і прикрашається будинок, запалюється ілюмінація.

Дівалі відзначається також у Непалі, М'янмі, Маврикії, Таїланді, Японії, на Шрі-Ланці.

Сьогодні Дівалі – найвеселіше свято року. Основний елемент урочистості – безперервна ілюмінація. Люди запалюють свічки, лампи, ліхтарі, влаштовують феєрверки, підривають петарди, а також надягають новий одяг, прибирають у будинках і прикрашають їх стіни малюнками і квітами, пригощають один одного ласощами.

Дівалі святкують представники всіх індійських релігій і каст.